AktuelnoOlovoVijesti iz ZDKZdravlje

Dom zdravlja Olovo se vraća redovnom režimu rada

  S obzirom da je došlo do popuštanja mjera nadležnih kriznih štabova za praćenje korona virusa i normalizacije života, sve se polako vraća u normalan režim rada, istina u novim okolnostima i sa zaštitnim mjerama koje i dalje ostaju na snazi.

S tim u vezi razgovarali smo i sa dr.Izudinom Kućanovićem direktorom DZ Olovo koji nam je kazao da od danas 3.juna 2020.godine na području općine Olovo  nema ni jedna osoba pod zdravstvenim nadzorom.

S obzirom da je epidemiološka situacija u Olovu stabilna i da smo jedina općina u ZDK koja nije imala oboljelih od COVID 19 ,od ove sedmice DZ Olovo postepeno počinje sa normalizacijom rada.

-Prvo što ćemo uraditi je obavezna imunizacija odnosno vakcinacija djece koja je obustavljena više od dva mjeseca.Od sljedeće sedmice počinje specijalističko-konsultativna djelatnost s tim što će biti ustanovljen novi režim rada prilikom ulaska u zgradu kako bi spriječili stvaranje gužvi u hodnicima.Naši pacijenti će prema našim ranijim evidencijama biti  kontaktirani kako bi se nastavili kontrole i pregledi ali uz određene mjere predostrožnosti,kaže direktor Kućanović.

Popunjavanje epidemiološkog upitnika i mjerenje tjelesne temperature će ostati redovna procedura na ulazu u zgradu Doma zdravlja.Nošenje maske i dezinfekcija obuće i ruku je obavezna kao i svugdje u javnom prostoru gdje se kreće veći broj ljudi.

Svi pacijenti i korisnici usluga sve informacije mogu dobiti na brojeve telefona svojih porodičnih ljekara i preporuka je da se predhodno konsultuju sa dežurnim osobljem  za sve nedoumice.

Na kraju ovog razgovora direktor dr.Kućanović se zahvalio svim stanovnicima Olova na poštivanju protuepidemijskih mjera,savjesnom i odgovornom ponašanju kako pojedinaca tako i kolektiva što je na kraju dalo rezultat da nemamo oboljelih od COVID-19.

Naravno i dalje moramo biti oprezni i odgovorni.Redovno pranje ruku ,lična higijena i briga o zdravlju je na prvom mjestu.Virus još nije pobijeđen u našoj zemlji i ovo vrijeme koje je pred nama traži odgovorno ponašanje kako se ni bi morali vratiti na početak.

Prema preporuci zdravstvenih radnika simptomi poput jakog kašlja,povišene tjelesne temperature i otežanog disanja  trebaju biti alarm za javljanje  ljekaru koji će dati dalje upute. Broj telefona u hitnoj službi Doma zdravlja je 032 825 165.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button