AktuelnoKulturaOlovoSportTurizamZdravlje

Olovo-spoj bogate historije,kulture i moderne turističke ponude

Jedna od omiljenih turističkih destinacija u BiH  sigurno postaje i Olovo.Samo sat vremena udaljeno od glavnog grada BiH magistralnim putem  od Sarajeva prema Tuzli,smješteno u kotlini gdje se spajaju dvije čiste planinske rijeke Bioštica i Stupčanica  na mjestu gdje nastaje Krivaja .Ovdje će vas dočekati  otvoreni bazen na samom izvorištu olovske banje čija je prirodna temperatura 34 stepena celzija.

Ovu toplu ljekovitu vodu koristi i BRC „Aquaterm“ već decenijama za liječnje i oporavak svojih pacijenata a od nedavno ovaj kompleks ima i rekreativni dio za sve koji žele biti u formi.Zatvoreni bazen , wellness i fitness sadržaji, jacuzzi ,sauna i najmoderniji hidromasažani sistemi te prostor za kinezi terapiju.Ovo je  samo  dio ponude banjsko rekreativnog centra jer ovo je po riječima gostiju i svih koji rado svraćaju mjesto gdje uvijek  možete probati brojne specijalitete,ukusna jela i deserte.

 Nedaleko od centra grada 15 minuta vožnje uzvodno rijekom Biošticom stići će te do mjesta Zeleni vir po kojem je i odmaralište koje je ovdje izgrađeno dobilo ime.Nekada omiljeno mjesto izletnika u ljetnim mjesecima i kupača sada je uređeno odmorište sa brojnim sadržajima za djecu i odrasle.Restoran sa bogatom gastro ponudom u zatvorenom i otvorenom ambijentu,bazeni sa termalnom vodom ,sjenice sa roštiljima,šetnica sa mostom preko rijeke Bioštice koja vodi kroz čistu četinarsku šumu idelano je za sve koji se žele opustiti i nadisati svježeg zraka.

Sportski ribolovci ovdje su oduvijek dobro došli jer ribolov na Stupčanici,Krivaji,Bioštici je samo jedna od mogućnosti uživanja na vodi.

Za ovisnike o adrenalinu rafting na Bioštici ili Krivaji je pravi doživljaj na koji će vas povesti iskusni certificirani članovi rafting sekcije  koje djeluje pri DVD Olovo.

Jedna od omiljenih destinacija na području općine Olovo su i Ajdinovići  gdje je smješten istoimeni Sportsko rekreativni centar sa bogatom ponudom.Udaljen od gradske gužve u prirodnom okruženju koje pruža potpun ugođaj za savršen odmor.

Kao posebnu ponudu ovih dana članovi  PD“Smolin“ predlažu biciklističke ture;

Stazama predaka – nekropole i spomenici!

Vožnja biciklom je izuzetno zabavno i zdravo iskustvo. Pedalajući prevaljujete kilometre i kilometre, pritom uživate u svježem zraku i mjestima koja  inače možda nikada ne bi posjetili.

Područje općine Olovo obiluje bogatim kulturno-historijskim naslijeđem, od kojih je 13 proglašeno zaštićenim nacionalnim spomenikom.

Uskoro ćemo vas zajedno sa planinarima povesti slovom i slikom na neke od ovih destinacija.

Gospino svetište u Gornjem Olovu  sa pokretnom imovinom” (historijska građevina),

Drvena džamija u Solunu” (graditeljska cjelina),

Rimski most na rijeci Orlji kod sela Klinčići” (historijski spomenik),

Nekropola sa stećcima na lokalitetu ‘Mramorje’ u selu Moguš” (historijsko područje),

Nekropola sa stećcima na lokalitetu Navitak u selu Boganovići” (historijsko područje),

Nekropola sa stećcima Salikovac” (historijsko područje),

Nekropola sa stećcima „Mramor“ u Musićima” (historijsko područje),

Nekropola sa stećcima “Mramorje“ i starim nišanima u Lavšićima” (historijsko područje),

Nekropole sa stećcima i nišanima u Gurdićima” (historijsko područje),

Nekropole sa stećcima, nišanima, obeliskom i ostacima ckve sv. Roka u Bakićima Donjim” (prirodno i historijsko područje),

Srednjovjekovne nekropole sa stećcima i stari muslimanski nišani u naselju Drecelj” (historijsko područje),

Stara drvena džamija u Miljevićima” (mjesto i ostaci historijskog spomenika).

Tora, koja se čuva u Gradskoj biblioteci u Olovu” (pokretno dobro)

Jedan djelić bogate kulture i historije ovog kraja dio je stalne postavke Zavičajnog muzeja koji se nalazi u centru grada.

Ono što je ovdje najvrednije i što će na vas ostaviti najveći dojam su ljudi.Gostoprimljivi ,druželjubivi i spremni biti vam na usluzi u svakom trenutku.U to su se uvjerili mnogi koji su došli jednom a onda su česti posjetioci iz godine u godinu.

Budući da je potrebno da sada više nego ikada ,budemo svjesni značaja, promocije i podrške domaćem turizmu ovog ljeta odlučite se za neku od domaćih destinacija širom BiH.Za početak neka vaš izbor bude Olovo.Dobro došli!

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button