AktuelnoOlovoPrirodne nepogode

Nakon neizvjesne noći danas ponovo porast vodostaja rijeka na području općine Olovo

Zbog pogoršane vremenske situacije  Općinski štab CZ Olovo Olovo jučer je na hitnoj telefonski održanoj sjednici donio Odluku o proglašenju stanja redovne odbrane od poplava na području općine Olovo.

 Kiša koja je padala tokom cijelog proteklog dana uzrokovala je  povišen vodostaj rijeka, i pritoka na cijelom području općine Olovo.Poplavljeno je 5 stambenih objekata od toga je u 2 objekta voda zahvatila stambeni dio, 3 porodice 7 članova su preselile na više nivoe, većina putnih komunikacija je oštećena. Najviše su stradali makadamski putevi, oštećene su obaloutvrde na rijekama Stupčanici (Olovske Luke i Karagino Polje) i Krivaji (Solun), poplavljeno je 11 plastenika (0,11 ha) i velike površine poljoprivrednih kultura.

 Ekipe civilne zaštite tokom proteklog dana i noći provodile su hitne mjere: ćiščenje propusta mostova kanala, pojačavanje obaloutvrda, iznošenje stvari iz poplavljenih i nepoplavljenih objekata.Civilna zaštita Olovo i rafteri DVD Olovo i tokom noći su   pratili  stanje na terenu i upozoravali stanovništvo na oprez i mjere predostrožnosti.Vlasnicima automobila je sugerisano izmještanje vozila iz gradske zone,kao i sklanjanjanje imovine i dobara iz nižih spratova na veće nivoe.

Prema izvještaju iz CZ Olovo niko nije povrijeđen dok je jedna mašina  oštećena prilikom izvođenja radova.

Olovo je ponovo sinoć proživjelo tešku noć koja je donijela manje padavina i povlačenje vode ali od jutros ponovo neizvjesnost zbog kiše koja ponovo pada pojačanim intenzitetom.

Saobraćjaj se odvija po vlažnim, mokrim i večinom oštećenim kolovozima. Svi putevi su prohodni.

Meteorološka slika na terenu ovog jutra

– kiša, pljuskovi.

-Temperatura zraka  12 C0 u  08,00 sati.

– Vodostaj rijeke Krivaje: +330 cm. (max 390 cm)

  ELEKTRIČNA ENERGIJA- uredno.

 VODA- sa gradskog vodovoda uredno.

 TELEFONI- uredno

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button