AktuelnoOlovoZdravlje

Porast broja pozitivnih na COVID-19 i diskriminacija pacijenata iz Olova na UKC Sarajevo

 Prvi pozitivan pacijent na COVID 19 u Olovu je registrovan kod uposlenice DZ Olovo u subotu 20.juna 2020 .godine a već danas kako nam je saopštio direktor DZ Olovo dr.Izudin Kućanović još uvijek nezvaničnu informaciju,  je 4.novih pozitivnih osoba na COVID-19.

-Još uvijek čekamo zvaničan test sa UKC Sarajevo jer nam je u telefonskom rezgovoru potvrđeno da su 4.testa pozitivna.Trenutno poduzimamo sve neophodne mjere i radnje na testiranju svih kontakata,unutar zdravstvene ustanove i sa pacijentima.Prelazimo na krizni režim rada,što znači da će službe DZ Olovo raditi po 24 sata i odmarati 48 ,što za pacijente ništa ne mijenja.Svi pacijenti će dobiti uslugu Doma zdravlja prema propisanom protokolu,kazao je direktor Kućanović.

Nakon saznanja da pacijenti iz Olova moraju imati negativan test na COVID 19 koji košta oko 220.00 KM ,ne stariji od 48 sati,da bi dobili uslugu na Kliničkom centru u Sarajevu ,potvrdu ove informacije potražili smo u DZ Olovo.Direktor DZ Olovo dr.Izudin Kućanović nam je kazao da je i on za ovu novinu saznao od pacijenta iz Olova koji ga je pozvao nakon što mu nisu dozvolili da uđe u Klinički centar sa uputnicom na kliniku.

Na ovu odluku reagovalo je i nadležno kantonalno Ministarstvo zdravstva nakon što se Kriznom štabu ovog ministarstva  obratila JU Dom zdravlja Olovo.

Naime na sjednici Kriznog štaba Ministarstva ZDK, na kojoj je prisustvovao i dr.Izudin Kućanović direktor JU Dom zdravlja Olovo,odlučeno je da se uputi dopis UKC Sarajevo sa zahtjevom za preispitivanje te odluke koja ima diskriminirajući karakter prema pacijentima sa područja općine Olovo .

U ovom dopisu je napomenuto da se u skladu sa Ugovorom Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK i UKC Sarajevo  pacijenti sa područja općine Olovo liječe u Sarajevu te da do sada nije bilo oboljelih od COVID-19.

Prema riječima dr.Izudina Kućanovića direkora Doma zdravlja Olovo o ovom dopisu još uvijek se nije oglasio UKC Sarajevo tako da će ovaj problem nastojati prevazići u saradnji sa Ministarstvom zdravstva  i Zavodom zdravstvenog osiguranja ZDK.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button