AktuelnoOlovo

UČESNICI 16.BICIKLISTIČKOG MARATONA SRDAČNO DOČEKANI I ISPRAĆENI U OLOVU

Oko 50 učesnika biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica “Da se nikad ne ponovi i ne zaboravi” i ove su godine, u okviru treće i završne etape na putu do Srebrenice boravili u Olovu gdje su srdačno dočekani i ispraćeni.

Okolnosti uzrokovane pandemijom COVID-19 ove su godine, osim smanjenog broja učesnika, uzrokovale jedan posve novi oblik organizacije, putovanja i kompletnog protokola. No, naša poruka bila je i ostala da se ne smije zaboraviti i da se ne smije ponoviti Srebrenica – kazao je u izjavi za naš radio Ermin Lipović organizator iz Kluba ekstremnih sportova “Limit”. Uz poštivanje svih protupedimejskih mjera i preporuka mi vozimo ovu završnu etapu koja će završiti našim  dolaskom u Potočare, s obzirom da zbog limitiranog broja učesnika komemoracije biciklisti ove godine prvi put neće prisustvovati dženazi nevino ubijenih u srebreničkom genocidu.

Među učesnicima ovogodišnjeg biciklističkog maratona su i četvorica olovljana članova BK „Olovo“ koji su i ovaj put ovoj sportskoj i humanoj manifestaciji dali poseban pečat činjenicom da su i ovaj put biciklima putovali od Olova do Bihaća, prelazeći tako duplu kilometražu od oko 1.000 km. Elvedin Karavdić, Rifat Imširović – Rića, Fehim Imširović i Nihad Karasalihović za naš su program kazali da su uspješno i bez problema prevalili ovaj daleki put i da je to njihov doprinos sjećanju na planetarni zločin pred kojim je svijet zanijemio.

 Svojih 9 odlazaka u Bihać, a potom do Srebrenice, ovih sada već blizu 10.000 prevezenih kilometara biciklom poklanjam pred duše žrtava srebreničkog genocida i ugrađujem u okvir kolektivnog sjećanja mog naroda i svih dobronamjernih ljudi kojima je stalo da se nikada i nikome ne ponovi ovakav gnusni i ramni zločin – kazao nam je Elvedin Karavdić tokom kratkog odmora i druženja sa članovima svoje porodice.

Tople riječi dobrodošlice učesnicima je uputio i načelnik općine Olovo g-din Đemal Memagić. Zahvalivši im što na ovaj način čuvaju sjećanje na srebreničku tragediju on je biciklistima poželio ugodan boravak u Olovu i sretan put u nastavku putovanja prema Potočarima.

Svi učesnici, kao i prethodnih godina, u Olovu su naišli na topao prijem građana, a naša dva ženska udruženja „Zeleni Vir“ i „Sabina Jamaković“ u bašti „Starog hotela“- preko puta centralnog gradskog trga sve su učesnike počastile sokovima i svojim slanim i slatkim jelima.

I ove godine, u znak sjećanja na tragično stradalu mladu olovljanku  Arnelu Đogić svi učesnici biciklističkog maratona Bihać – Srebrenica, zajedno sa Arnelinim roditeljima, bacili su ruže u rijeku Stupčanicu i odali počast nevino stradaloj djevojci.

Na odlasku, nakon što su se zahvalili olovljanima na srdačnom dočeku, učesnici 16.biciklističkog maratona aplauzom su ispraćeni  iz Olova na ostatak poslednje etape u okviru koje će, kasno popodne, stići u Potočare.      

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button