AktuelnoOlovo

UČESNICI MARŠA MIRA NADOMAK POTOČARA

  Učesnici ovogodišnjeg Marša mira, među kojima je i naših šest olovljana,prelaze danas svoju poslednju etapu na putu ka Potočarima. Prema informacijama koje smo, uz ove fotografije, dobili od naših sugrađana svi su dobro i uspješno podnose pješaćenje dugo blizu 100 km. Ove godine zbog panademije Covida-19 umnogome je reducuciran broj učesnika, a iz istih razloga u zadnji momenat je okupljanje i polazak umjesto iz Nezuka organiziran iz Lipnja i sa Crnog vrha.

 Učesnici se kreću u grupama od po 50 ljudi i uz držanje distance prolaze područjem kojim su prošli preživjeli srebreničani u ljeto 1995.godine.

 Kolonu upravo predvode preživjeli srebreničani koji su za ostale učesnike na pojedinim mjestima organizirali i kratke časove historije. Slike koje gledate napravljane su na zloglasnoj Bukvi, a potom i na Kamenica brdu gdje je 1995.godine u zasjedi ubijeno više od hiljadu srebreničana, a najmanje toliko je tada bilo i zarobljeno.

U momentu zaključenja ovog teksta (14:00 h) naši su učesnici Marša mira bili u Ravnom Buljinu, što je znači da su već prešli dvije trećine poslednje etape. U nastavku puta preko Šušnjara i Budaka učesnici Marša mira će oko 19:00 sati stići u Potočare. Naši će momci po dolasku, nakon što sa ostalima odaju  počast izloženim tabutima, konačiti kod jednog prijatelja i poznanika iz Srebrenice te sutra prisustvovati komemoraciju i ukopu devet žrtava genocida.

Odajemo priznanje svim olovljanima koji su i ove godine, kao biciklisti ill kao pješaci dostojno i ponosno prestavili naš grad i naše osjećaje tuge i poštovanja prema žrtvama najvećeg zločina u vropi nakon II Svjetskog rata.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button