AktuelnoObrazovanjeVijesti iz BiH

VRIJEME JE ZA DIGITALNE UDŽBENIKE

Digitalna online i offline platforma izdavačkih kuća Vrijeme iz Zenice i NAM iz Tuzle rezultat je saradnje s vodećim evropskim izdavačima udžbenika.Planirano je da korisnicima bude dostupna početkom školske 2020/21. godine

Dvije vodeće izdavačke kuće za udžbenike na bosanskom jeziku, Vrijeme iz Zenice i NAM iz Tuzle, pokrenule su izradu digitalne platforme za osnovnoškolsko obrazovanje s ciljem sistemskog i redovitog korištenja modernih tehnologija u učenju i poučavanju.

Ova platforma rezultat je saradnje s vodećim evropskim izdavačima udžbenika i planirano je da bude spremna početkom nove školske godine – 2020/21. Digitalna online i offline obrazovna platforma za učenike osnovnih škola kreirana je kao koncept kombiniranog učenja koji spaja najbolje od štampanog i digitalnog. Čine ga klasični štampani obrazovni materijali, kakvi su školski udžbenici, radne sveske, didaktičko-metodički materijali, nastavne pripreme i planovi te brojni digitalni multimedijalni sadržaji poput videopriloga, interaktivnih kvizova, mozgalica, 3D animacija, videopanorama i drugih virtuelnih sadržaja osmišljenih za novo doba obrazovanja. Ovako kombiniran model znatno obogaćuje nastavne sadržaje, a učenicima uveliko olakšava kvalitetno učenje. U vrijeme, takozvane, korona-krize digitalna platforma izdavačkih kuća Vrijeme i NAM učenicima, učiteljima i roditeljima umnogome će olakšati učenje na daljinu.

Podrška sistemskom korištenju tehnologije u procesu obrazovanja i opremanje škola odgovarajućom računarskom opremom jedan je od važnijih zadataka pred nama. Zbog toga apeliramo na sve nadležne institucije – vlade, ministarstva i agencije – da se čim prije započne s procesom uspostave sistema razvoja digitalno zrelih škola u cijeloj Bosni i Hercegovini. Projekt e-škola, koji u susjednoj Hrvatskoj provodi Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNET), ustanova u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja, dobar je primjer kako i u kojem pravcu ovaj proces treba da ide i kod nas.

-Muamer Spahić

-Sevlid Hurtić gl. urednik IK Vrijeme direktor IK NAM

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button