KulturaOlovo

Izlog knjige: Ovosedmične preporuke iz gradske biblioteke

Vrijeme koje provedete čitajući spada u kvalitetno provedeno vrijeme, a početak jeseni, šolja čaja i knjiga su dobitna kombinacija – poručuje naša Emira Manso i ove sedmice vam preporučuje roman Nihada Hasanovića “Čovjek iz podruma”, a za školarce svima nama poznato djelo “Patuljak vam priča” Ahmeta Hromadžića.

Čovjek iz podruma – Nihada Hasanovića je prva knjiga koju predstavljamo ove sedmice.

Nihad Hasanović rođen je 1974. godine u Bihaću. Francuski jezik i književnost diplomira 2003. godine na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Objavio je drame; Podigni visoko baklju i Zaista, zbirku kratkih priča – Kad su narodi nestali, te romane; O roštilju i raznim smetnjama, Čovjek iz podruma i Laki pogon. Također je objavljivao pjesme, priče, eseje i prevode po književnim časopisima, online ili štampanim.Azra Nezirić kaže kako je Hasanović jedan od one vrste pisaca koji su nepošteno zanemareni u književnoj kritici: on samosvojnim stilom ispisuje literaturu kakvu je na našem jeziku započeo Tvrko Kulenović…

Kratki sadržaj ovog romana glasi ovako: Šušteći i pucketajući, nezaustavljivi nokti Rejhane Grozne probijaju zidove svih stanova u naselju, češkajući po obrazu nekog dobrog finog komšiju koji će uvijek tako pristojno šutjeti o svemu važnome…

Svi šute o istom čovjeku. Zar je već sve rečeno o jednom životu ugašenom na frontu pred sam kraj rata? Iz supruge i braće ne može se iskamčati ni riječ. Zašto zanijeme kad god razgovor dođe do crne tačke? Zbog straha? Stida? Od nerazjašnjene smrti proći će mnogo godina. Student mašinstva, sin prešućivanog, odlučuje se  na čin koji će otvoriti Pandorinu kutiju, minijaturnu, porodičnu.  Mladićeva sestra zavlači ruku unutra. Nešto traži. Ne nalazi mira i sve više prezire sebe. U zavadi je sa svojom gitarom. Gnuša se vlastitih prstiju dok iz žica istjeruje baroknu muziku. Rovati po porodičnoj prošlosti  i žaliti se na blogu – dokad?

Nepoznato lice mami je polupismenim mejlovima. Obećava da će joj otkriti zašto njenog oca više nema, ali pod jednim uslovom: neka potraži zagonetne  predmete skrivene po gradu i dokući šta oni znače. (…)

Hasanović o simbolu podruma u intervuju koji je dao za Moderna vremena info kaže:  Zuherovom podrumu, smještenom u suterenu jedne bruklinške zgrade, ne bih pripisivao isključivo negativna svojstva. Ondje taj moj junak ima svoj kompjuter i servere. Tu programira jednostavne, starinske videoigre. Na kraju romana se spominje i jedan drugi podrum – gruba imitacija pećine iz praistorijske ere. Na zidovima te odaje nalaze se raznobojni otisci ljudskih dlanova. I ovaj podrum mi izgleda uzbudljiv, neko područje nesputanog mladalačkog stvaralaštva. Nedepresivan je, nabijen neznanom energijom koja tek treba da bukne na površinu. 

Dragi naši školarci, škola uskoro počinje, na malo drugačiji način od onog kako smo navikli i očekivali, ali bez obzira bila ona online ili u učionicama, budite najbolji u onome što radite. Posebnu sreću želimo poželjeti našim prvačićima, koji će uskoro možda upoznati prijatelja sa kojim će do kraja životnog putovanja ići jedan naspram drugog, uvijek čuvajući leđa i podupirući ih. Oni će uskoro upoznati učiteljicu ili učitelja kojih će se sjećati i decenijama poslije. Želimo vam vreću sreće sa svakim novim naučenim slovom i svakom novom naučenom lekcijom!

Za školarce, ali i one koji će još malo pričekati ove sedmice kao preporuku dajemo svima nama poznato djelo Patuljak vam priča, Ahmeta Hromadžića.

Ahmet Hromadžić je istaknuti bosanskohercegovački književnik, koji je rođen 1923. godine, u Bjelaju kod Bosanskog Petrovca, gdje je završio osnovnu školu. Tehničku i Višu pedagošku školu završio je u Sarajevu. Radio je kao novinar “Oslobođenja” i Sarajevskog dnevnika, a i kao urednik lista “Krajina” u Bihaću i kulturne rubrike sarajevskog lista “Oslobođenje”. Kao urednik izdavačkog poduzeća “Veselin Masleša” osnovao je dječju biblioteku “Lastavica”.

Pisao je pripovijetke i romane za djecu i odrasle, književne i teatarske kritike, književne reportaže, crtice i članke. Djela su mu prevedena na mnoge svjetske jezike, te uvrštene u izbore dječije literature i lektire nekih evropskih zemalja.

Patuljak vam priča je zbirka priča, koje su tužne ali poučne, a govore o povjerenju i prijateljstvu. Povjerenju koje je teško steći, te kako ne treba svima vjerovati, jer ima onih koji sve rade u svoju korist, te nas uče da treba pažljivo birati kome vjerovati i sa kim se možemo upuštati u dublji prijateljski odnos. Ali vidimo i kako pravo prijateljstvo traje vječno, te kako su naši pravi i iskreni prijatelji spremni sve učiniti za nas.

Hromadžić u svoje priče uvodi patuljke koji imaju posebne i natprirodne moći, s odlikama ljudskih dubokih osjećaja. Patuljke koji su puni ljubavi i razumijevanja. Na trenutke su nježni i osjećajni, a u isto vrijeme mogu biti podli i zli, te se ponašaju tako da gledaju svoju korist.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button