AktuelnoOlovoZdravlje

POGORŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE – TREND KOJI NE ZAOBILAZI NI OLOVO

Dramatično pogoršanje epidemiološke situacije u našoj zemlji, regionu, pa i cijelom svijetu neminovno se odražava i na našu sredinu, ne tako dramatičnim ali, konstatnim, povećanjem broja COVID oboljelih pacijenata.

Prema podacima koje nam je u današnjem razgovoru za naš radio iznio prvi čovjek Doma zdravlja Olovo dr.Izudin Kućanović sa današnjim danom na području naše općine registrovano je 27 pacijenata sa Covid infekcijom. Od tog broja 3 lica nalazi se u izolatoriju Podhrastovi -KCUS. Do sada je sa potvrđenom infekcijom korona virusom preminulo 6. naših sugrađana. Trenutno se u izolaciji nalazi 95. lica, dok se 57. naših sugrađana oporavilo od infekcije.

– Jako je važno da u ovom vremenu mješanja sezonskog gripa i korona infekcije, pri čemu su simptomi u oba slučaja gotovo identični, javiti se telefonski svom porodičnom ljekaru koji će, nakon procjene situacije, stepena i intenziteta simptomske reakcije, preporučiti dolazak na pregled ili ostanak u kućnom ambijentu, čime se direktno, kroz smanjenje kretanja i kontakata, umanjuje mogućnost širenja virusa – kazao je, između ostalog, za naš program dr. Kućanović – direktor D.Z Olovo.

Odgovornost, ozbiljnost i disciplina i dalje moraju ostati osnova našeg društvenog ponašanja i odnosa spram aktuelne situacije. Svakako pohvalnim gestom i doprinosom na tom planu možemo okarakterisati odluku naših političkih subjekata da odustanu od političkih skupova i okupljanja svojih članova i simpatizera u toku izborne kampanje.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button