AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovo

U vremenu korone, nosite masku, jačajte imunitet i čitajte preporuke Gradske biblioteke Olovo

Dragi korisnici Gradske biblioteke Olovo, naše druženje je odavno postalo tradicionalno, a danas je dvadeseta sedmica naših preporuka. U vremenu korone, nosite masku, jačajte imunitet i čitajte, kada vam nestane ideje, uvijek se možete vratiti u našu arhivu i provjeriti šta smo sve do sada birali za vas.

Enes Karić rođen je 1958. godine, u Travniku, osnovnu školu završio je u Han-Biloj, zatim upisuje Gazi Husrev-begovu medresu a po završetku Fakultet političkih nauka i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. 1989. godine je doktorirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Na Fakultetu islamskih nauka izabran je za asistenta 1981. godine na predmetu tefsir, od 1999 obnaša funkciju redovnog profesora na ovom fakultetu.

Priče od sjene je knjiga hikaja, profesor Karić ih je okupio oko 70. Hikaja je kratka priča koja govori o susretu čovjeka sa graničnim situacijama poput smrti, tuge, bolesti, jada, očaja… Vahid ef. Fazlović jedan je od promotora ove knjige, o njoj kaže: Hikaje su popularne u našim sredinama obzirom da imaju plemenitu svrhu. Hikaja veliča ljudsku dobrotu, milosrđe i oprost. Otkriva ono što je najbolje u pričama. Profesor Karić je hikajama u ovoj knjizi dao novo i lijepo ruho. On se pojavio i kao autor najvećega broja hikaja u knjizi. Hikaje imaju i svoju unutarnju vrijednost u teološkom smislu. Može se kazati da je hikaja slobodnija interpretacija razumijevanja vjere – kazao je Fazlović.

„Hikaje se čitaju, zapravo: slušaju se. Slušaju se u onom smislu i onako kako odgojeno dijete sluša riječi i savjete čestitih roditelja i moralnih učitelja. To je stoga jer hikaje tumače nas, a ne mi njih! Hikaje tumače i (ob)razlažu naše svjetove, osmišljavaju nam ih prasmislom, osvježavaju nam ih pradavnim sjećanjima.“ – na kraju knjige objašnjava nam Karić.

Za djecu smo, za dvadeseto izdanje izabrali Bajku o gavranu Gaku, Muhidina Šarića.

Muhidin Šarić, rođen je 1944. godine u Prijedoru, u Ključu je odrastao i završio osnovnu školu, živi i radi u Kozarcu.

U književnosti se javio zbirkom pjesama za djecu Spava li dan u mraku, 1976. godine, a do danas je objavio jedanaest autorskih zbirki poezije za djecu. Mnoge od tih knjiga su nagrađivane, a neke su doživjele više svojih izdanja. Osim za djecu, Šarić piše i za odrasle, te je objavio nekoliko drama kao i zbirki poezije. Knjige su mu prevede na mnoge svjetske jezike, a pjesme mu se nalaze i u čitankama.

Bajka o gavranu Gaku je uzbudljiva priča o životu na planini, oda prirodi i njenim skrivenim ljepotama, tajanstevnim čarima. Ovo je ujedno i priča o ljubavi, odanosti, hrabrosti, požrtvovanju i pobjedi dobra nad zlom.

Ovu čarobnu šumu ilustracijama je oplemenila i Sanela Husić Musabašić.

Primemila E.M

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button