AktuelnoOlovo

POGORŠANJE EPIDEMIOLOŠKE SLIKE I OLOVSKI TREND

Na općeprisutni trend konstatnog povećanja broja inficiranim Covid-19 virusom nije imuna ni naša općina Olovo u kojoj je u odnosu na izvještaj od prije tri dana broj Covid pozitivnih osoba porastao za tri, te sada iznosi 40 registrovanih aktivnih pozitivitivnih lica. Ove podatke u razgovoru za naš Radio saopštio nam je dr.Izudin Kućanović direktor Doma zdravlja Olovo. Trenutno se u izolaciji nalazi 156 osoba, od čega su 4 lica smještena u izolatoriju KCUS Podhrastovi. Do sada se 63. naših sugrađana oporavilo od Covida 19, dok je nažalost do sada registrovano šest smrtnih slučajeva osoba kod kojih je registrovano prisustvo ovog virusa.

   Govoreći za naš program dr. Kućanović još je jednom pozvao na maksimalnu ozbiljnost i discipilinu u smislu pridržavanja opće poznatih i naloženih mjera u borbi sa ovom pandemijom. Podsjećajući na odluku o prelasku na krizni sistem rada D.Z Olovo, koja od ponedeljka podrazumjeva organizaciju rada sa akcentom na Covid pacijente, dir. Kućanović kazao je da to apsolutno ne znači uskraćivanje medicinskog tretmana za bilo koji drugi vid bolesti i potrebu naših pacijenata, odgovorajući na špekulacije da se zbog Covida zapostavlja taj oblik zdravstvene zaštite.

  • Najbolja potvda ispravnosti naše odluke o tzv.kriznom režimu rada je činjenica da je dva dana nakon toga Federalni krizni štab izdao identične upute o radu i postupanju u uslovima povećanog broja oboljelih. Neka nam se javi bilo ko kome je uskraćeno pravo na liječenje i intervenciju, jer to su, baš kako ste kazali, špekulacije – izjavio je, govoreči za naš program prvi čovjek D.Zdravlja Olovo, podsjećajući da su medicinski radnici već 8 mjeseci pod stalnim pristiskom povećanog broja zahtjeva za medicinski tretman i da su pri tome konstatno izloženi infekciji. Stoga se našim sugrađanima preporućuje da, upravo radi smanjenja pritiska i mogućnosti širenja zaraze, prvo telefonski kontaktiraju svog porodićnog ljekara i razgovoraju o svom problemu nakon čega će ljekar procijeniti situaciju i preporučiti dolazak u u Dom zdravlja.

Zbog konstatnog i evidentnog psihološkog pritiska koji na sve nas ostavlja ova bolest i aktuelna situacija zaključak današnjeg razgovora bio je savjet: Diciplina i odgovornost DA, panika NE!

Kompletan razgovor reprizno možete poslušati i u našem popodnevnom programu od 13:15 minuta u okviru popodnevne emisije „Mozaik“    

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button