AktuelnoOlovo

PRVA POSLIJERATNA DŽUMA U DŽAMIJI MILJEVIĆI

Ovaj pretposlednji oktobarski dan 2020 godine u džematske ljetopise, ali i srca džematlija ostat će upisan kao datum kada je, nakon 28 godina, klanjana džuma namaz u džamiji Miljevići.


Kao jedna od najstarijih drvenih džamija i nacionalni spomenik pod zaštitom države, stara džamija Miljevići, koja je sve do rata bila sjedište istoimenog džemata, u avgustu 1992.godine zapaljena je rukama srpskih zločinaca . Na obnovu se čekalo do 2013.godine od kada je u njenom starom/novom ambijentu do danas klanjano tek nekoliko namaza i proučeno nekoliko tradicionalnih mevluda. Danas , nakon gotovo tri decenije, u Miljevićima je ponovo klanjana džuma namaz, na posebnu radost prijeratnih džematlija.

Danas su ponovo oživjele stare džumanske staze kojima se prije rata na džumu u Miljeviće dolazilo iz 11 sela koja su pripadala ovom džematu.


Baš kao nekad, ispred džamije gdje se obnavlja i zgrada bivše “kahve” i mekteba rijetke džematlije koje su uspjele saznati za ovaj događaj, jer radi poznate situacije džuma u Miljevićima nije javno najavljivana, evocirali su uspomene na prijeratne džume i susrete, na hodžu Husu i ostale imame džemata Miljevići.

Džuma namaz predvodio je Ibrahim ef. Mehić , imam džemata Gurdići, a hutbu je održao glavni ima MIZ Olovo Esad ef. Pepić koji je također podsjetio na historijat džamije Miljevići.


Prema nekim podacima drvena džamija u Miljevićima izgrađena je 1546, po drugim 1598. godine. Tarih džamije na kome je bila upisana godina izgradnje nije sačuvan. Obnovljena u identičnom prijeratnom obliku džamija Miljevići pripada tipu drvenih džamija sa otvorenim trijemom, strmim četvorovodnim krovom i drvenom munarom. Vanjske dimenzije su joj 10,60 x 7,00 metara. Oko džamije se nalazi manji harem sa dvadesetak nišana, od toga dva nišana koji imaju natpis napisan arapskim pismom. Ovaj nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine čine: drvena džamija, drveno turbe, drveni mekteb, staro kameno korito česme i harem sa mezarjem.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button