AktuelnoObrazovanjeOlovo

Ministri Vlade ZDK danas u posjeti Olovu – Obrazovanje u fokusu

U radnoj posjeti općini Olovo danas je boravila delegacija ZDK koju je predvodio ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić, a koju su činili i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković i glavni kantonalni inspektor za obrazovanje Mujo Kućanović. Nakon razgovora u uredu Općinskog načelnika zajedno sa prvim čovjekom općine Olovo Đemalom Memagićem gosti su posjetili O.Š “Hasan Kikić” Solun, te MSŠ “Musa Ćazim Ćatić” gdje je održan zajednički sastanaka sa direktorima olovskih škola.

Ministra Kozlića i goste direktori su upoznali sa aktuelnim stanjem u olovskim školama i obrazovnom procesu, sa posebnim akcentom na epidemiološku sliku koja je ocijenjena stabilnom i zadovoljavajućom. Razgovarano je o modalitetima unapređenja uslova i tehničkih pretpostavki za uspješno odvijanje nastavnog procesa u uslovima pandemije.

Zahvaljujući ministarstvu za obrazovanje i vladi ZDK biti će zamjenjena novom dotrajala stolarija u područnoj školi Čuništa -OŠ “Hasan Kikić”, a u okviru planirane adaptacije i obnove gosti i domaćini zajedno su obišli i područnu školu Olovske Luke.

Prema izjavi načelnika općine Olovo Đemala Memagića, što nam je kasnije potvrdio i ministar Kozlić, neposredan povod za posjetu i današnje razgovore je i zainteresovanost općine Olovo za otkup školskog zemljišta u Solunu, gdje Općina planira graditi moderne bazenske i rekreativne sadržaje. Načelnik je direktore naših škola pozvao na nastavak uspješne saradnje i u budućnosti da bi se obezbjedili svi uslovi za moderan, učinkovit i sa privredom usklađen obrazovni proces.

  • Mi ćemo ovaj prijedlog iznijeti na Vladu i smatram da će biti sluha za razvojne projekte Općine Olovo. Zadovoljan sam ovim što sam danas vidio i čuo u razgovoru sa direktorima. Posebno mi je drago da je epidemiološka slika u školama na području Općine Olovo na zavidnom nivou i to je svakako rezultat ozbiljnosti kojom su i nastavnici i učenici pristupili ovom problemu i zaštiti od korona virusa. Ja sam bio i ostao protivnik zatvaranja škola i smatram da su škole posljednji objekti koji bi trebali biti zatvoreni. – kazao je u izjavi za naš radio dr. Spahija Kozlić – Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

Kompletan tonski snimak na ovu temu poslušajte u tematskom djelu sutrašnje emisije “Olovo danas”

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button