AktuelnoObrazovanjeOlovoOpćenito

Fondacija “Hastor”potpisala ugovore sa 21 korisnikom stipendije sa područja općine Olovo

Fondacija „Hastor“ danas je u sali Centra za kulturu,sport i informisanje u Olovu upriličila potpisivanje ugovora za stipendiste ove fondacije.Ove godine 21 učenik i student sa područja općine Olovo je potpisao ugovore o stipendiranju za školski 2020/2021 godinu.Učenici srednjih škola dobijaju stipendiju u iznosu od 150,00 KM i imaju pravo na trinaestu – bonus stipendiju. Studenti na fakultetima dobijaju stipendije u visini od 250,00 KM i za njih važi bonus – stipendija ukoliko ostvare prosjek iznad 8.

Fondacija Hastor ove godine  ima 2.207 stipendista širom BiH.Glavni kriterij za odabir korisnika stipendije je socio-ekonomski status kao i  uspjeh na školovanju ili studiju.Prema riječima Adise Kučuk volonterke u Fondaciji Hastor potpisivanje ugovora ove godine je malo otežano zbog pandemije jer moraju praviti manje grupe zbog ograničenog okupljanja ali sa krajem ove sedmice planiraju završiti potpisivanje ugovora sa svim stipendistima u našoj zemlji.

-Obrazovanje  djece pogotovo vrijedne i talentovane kojima porodica nije u mogućnosti obezbijediti uslove za školovanje naš je prioritet.Prije svega želimo da naši stipendisti sutra budu dobri ljudi koji će se nama odužiti tako što će se školovati  i pomoći drugima volontiranjem koje podrazumijeva podršku u učenju i otklanjanju poteškoća na tom putu.Ove godine naši volonteri pomažu našim stipendistima kroz on line komunikaciju što je i još jedan vid novog iskustva i učenja,kaže Adisa Kučuk također volonterka ove Fondacije „Hastor“.

Podrška u školovanju djece od Fondacije Hastor mnogim roditeljima znači veliku pomoć.Amina Gurda je korisnica ove stipendije već šest godina i odlična je učenica kaže njen otac Ismet. Amina planira upisati i fakultet i nastaviti svoje školovanje upravo zbog podrške koju joj  pruža  Fondacija Hastor baš kao i Jasmina Brkić koja ove godine završava osnovnu školu i planira upisati srednju farmaceutsku kaže njen otac Ejub koji nema stalni posao.

Ovom prilikom svim potpisnicima stipendije i njihovim porodicama  želimo dobro zdravlje,puno sreće i uspjeha u školovanju.Općini Olovo se zahvaljujemo na uspješnoj saradnji,poručuju iz Fondacije „Hastor“.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button