AktuelnoCentar za kulturuKulturaObrazovanjeOlovo

U OKVIRU LIKOVNE KOLONIJE “DANIEL OZMO 2020” UČENICI POKAZALI ZAVIDAN UMJETNIČKI TALENAT

Naša JU Centar za kulturu, sport i informisanje, uz sva ograničenja i poteškoće, uspjela je, u saradnji sa našim osnovnim školama organizirati i realizovati projekat “Likovna kolonija Daniel Ozmo”. Da je to bio “pun pogodat” pokazuje I broj učenika odnosno učesnika, te još više kvalitet njihovih radova I zavidan talenat koji su iskazali kroz svoj umjetnički odnosno likovni izražaj. Na ovogodišnjoj likovnoj koloniji učešće su uzeli učenici OŠ “Olovo” i OŠ “Hasan Kikić” Solun .Komisija za odabir i ocjenu prispjelih učeničkih radova, u sastavu Samir Milunić, Sanel Sokolar i Sanela Kaikčija, imala je nimalo lahak zadatak da odabere najbolje. Prvo je izvršen odabir radova čiji su autori: Marinela Ešpić, Bilal Glasić, Ajla Rotić, Nina Sirćo, Zulejha Busnov, Adna Drozak, Emina Bolić, Edina Alihodžić, Taida Kupusović i Ajna Mujanović. Evo njihovih radova koji će neko vrijeme, zasluženo, biti izloženi u Zavičajnom muzeju:

Iako su svi odabrani radovi zasluženo našli mjesto u izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja komisija je morala  izvršiti završnu selekciju I od najboljih izabrati najbolje. To su ovi radovi:

Treće mjesto Zulejha Busnov – Dovlačenje japije Drugo mjesto Ajna Mujanović – Na pilani Prvo mjesto Adna Drozak – Pejsaž

Čestitamo pobjednicima za koje je naša ustanova obezbjedila prigodne nagrade i priznanja. Zbog aktuelne epidemiološke situacije izostat će okupljanje i druženje do nekih boljih vremena i nove likovne kolonije koja nosi ime znamenitog olovljanina Daniela Ozme, koji svakako zaslužuje da i na ovom mjestu podsjetimo na crtice iz njegovog života.

 Daniel Ozmo je rođen u siromašnoj židovskoj porodici u Olovu. Godine 1934. završio je Umjetničku školu u Beogradu u klasi profesora Ljube Ivanovića. U Sarajevu je kratko radio kao profesor u Prvoj gimnaziji. Jedan je od osnivača slikarske skupine “Mladost”. Od kada je diplomirao 1934. do hapšenja 1941. i stradanja u logoru Jasenovac 1942. godine, Daniel Ozmo se bavio skulpturom, crtežom, slikarstvom i grafikom, koja je postala glavna preokupacija u drugoj polovini njegovog kratkog stvaralačkog vijeka, potiskujući i vajarstvo njegovu prvobitnu vokaciju. Radio je uljem i akvarelom, a napravio je mapu linoreza iz bosanskih šuma i crtao logoraše u Jasenovcu. Njegov opus je većim dijelom nestao ili je uništen. Sačuvano je svega par ulja i nekoliko akvarela, po kojima se da zaključiti da je slikao u tragu poetskog realizma. Radio je i skulpturu. Bio je jedan od protagonista angažovane umjetnosti prije Drugog svjetskog rata u Sarajevu.

U ime JU Centar za kulturu, sport i informisanje zahvaljujemo se svim učenicima, kao i njihovim nastavnicima na učešću u ovom našem projektu!

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button