Općenito

Srednjoškolci priredili poetsko veče

U organizaciji Asocijacije srednjoškolaca u BiH, Lokalnog tima Olovo a povodom Svjetskog dana poezije, u Sali Centra za kulturu i informisanje u Olovu je održano veče poezije.Tokom jednosatnog programa u kojem su učestvovali talentovani učenici ,olovskoj publici predstavile su se gošće iz Kladnja i trenutno najmlađa olovska pjesnikinja Džejna Ferhatović koja bi uskoro trebala objaviti i svoju prvu knjigu pjesama.Specijalni gost poetske večeri bio je Sabahudin Čaušević tekstopisac i muzičar iz Olova.
Kako nam je na kraju programa kazala gospođa Hasna Vatreš ,inače nastavnica Bosanskog jezika u penziji,-“Bilo je ovo veče za dušu u izvedbi mojih bivših učenika na šta sam posebno ponosna.Kompletan scenski dojam i recitovanje poezije su bili jedna nezaboravna čarolija“.Prema riječima Sulje Sarajlića jednog od članova Lokalnog tima Olovo zadovoljni su odzivom građana Olova.Novac od prodatih ulaznica iskoristit će za realizaciju narednih projekata koje imaju u planu.

Odličan početak 2013. godine za srednjoškolce BiH

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini novu godinu započela je radno, „punom parom“. U februaru, ove godine dogodio se dan čiji će datum biti istaknuti u našoj biografiji, 14.02.2013. godine. U 18 bh. gradova, aktivisti i volonteri Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, odnosno Lokalnih timova naše Asocijacije proveli su akciju „One bilion rising“ i pokazali svojim sugrađanima zajedničku snagu, našu brojnost i solidarnost koja prevazilazi sve granice. Između ostalih, kampanju je podržala i njemačka fondacija Schüler Helfen Leben koja je generalni donator Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini od njenog osnivanja.

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini zajedno sa Fudbalskim klubom Sarajevo, pokrenula je jedan zanimljiv projekat u kojem učestvovati mogu svi srednjoškolci Kantona Sarajevo koji su srcem vezani za bordo boju. Naime, radi se o tome da oni koji odluče učestvovati mogu na taj način iskazati svoju ljubav prema voljenom klubu, trebaju napisati literarni rad na temu „Moj prvi odlazak na Koševo“ gdje će najbolji rad biti nagrađen.

Aktivni su i Lokalni timovi. Tako su aktivnisti lokalnih timova Sarajevo, Lukavac i Cazin u hladnim danima prolaznike u njihovim gradovima grijali besplatnim zagrljajima te na taj način svakoga koga su zagrilili upoznali sa radom Asocijacije srednjoškolaca u BiH i njihovim lokalnim timom. U organizaciji lokalnih timova Srebrenik, Gračanica, Lukavac, Tuzla, Bijeljina i Brčko realizovana je manifestacija „Ja imam talenat“. U svakom od tih gradova održana ja audicija, a najbolji su se predstavili na finalnoj večeri koja je održana u Srebreniku.
Za srednjoškolce u Mostaru organizovana je prezentacija na temu „Obrazovanje u EU“. Lokalni tim Mostar se potrudio da okupi predstavnike srednjih škola u Mostaru, s ciljem edukacije mladih na temu obrazavanja u Europskoj uniji, kao i upoznavanja s radom Lokalnog tima Mostar.

Jedna od posljednjih aktinvosti rukovodstva Asocijacije srednjoškolaca jeste prikupljanje svih Zakona o srednjem obrazovanju i njihovih izmjena i dopuna iz svih entiteta, regija i kantona naše države. Upornim radom su to i odradili, a onda na svojoj web stranici (www.asubih.ba/zakoni) i objavili kako bi svaki zakon za svakog srednjoškolca bio pristupačan u svakom momentu.

U narednom periodu planirano je mnoštvo zanimljivih projekata. U svakom slučaju, srednjoškolcima širom Bosne i Hercegovine neće nedostajati aktivnosti, a za to će se pobrinuti ASuBiH.

Prikaži više

Povezani članci

Pogledajte također
Close
Back to top button