AktuelnoVijesti iz ZDK

U VLADI ZDK POTPISANI UGOVORI O ZAPOŠLJAVANJU I SAMOZAPOŠLJAVANJU 25 DJECE ŠEHIDA I POGINULIH BORACA

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) potpisani su ugovori o zapošljavanju i samozapošljavanju 25 djece šehida i poginulih boraca iz ovog kantona. Program zajedno realizuju Federalni zavod za zapošljavanje i Ministarstvo za boračka pitanja ZDK, koji su osigurali po 100.000 KM, a implementator projekta je Služba za zapošljavanje ZDK-a.

Četvero korisnika dobilo je pomoć za pokretanje biznisa u iznosu od 7.200 KM, a 21 korisnik podršku za zapošljavanje u firmama u iznosu od 72.000 za osobe sa srednjom stručnom spremom, te 9.600 KM za osobe sa VSS spremom. Isplata će se vršiti u 12 jednakih mjesečnih rata.

– Ministarstvo za boračka pitanja realizuje 14-15 različitih projekata, međutim projekti zapošljavanja, posebno djece šehida, najhumanija su dimenzija našeg rada i s ovim projektima ćemo nastaviti i u budućnosti – rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Premijer Mirza Ganić izrazio je zadovoljstvo što je 25 djece šehida i poginulih boraca riješilo pitanje zaposlenja, te što je drugu godinu u prilici da učestvuje u realizaciji ovog projekta. U decembru prošle godine posao je dobilo 33 djece.

– Volio bih da je status djece šehida i poginulih boraca davno riješen, ali mi svojim radom i pažnjom, a cijeneći šta su njihovi roditelji dali za odbranu naše domovine BiH, radimo i kreiramo programe, a to ćemo raditi sve dok se i zadnje dijete šehida ne zaposli – rekao je Ganić.

Direktor Službe za zapošljavanje ZDK Anto Pešić rekao je da se stanje na tržištu rada normalizuje, čemu doprinose i ovakvi projekti.

– Statistički podaci govore da se u zadnjih mjesec dana broj nezaposlenih smanjio i da se vraćamo u neko razdoblje prije pandemije. Tome u prilog idu i podaci Porezne uprave FBiH prema kojima se broj zaposlenih povećao, a to su pokazatelji da se stvari kreću nabolje – rekao je Pešić, navodeći da je ova služba jedan od najvećih korisnika podsticaja Federalnog zavoda za zapošljavanje u FBiH.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button