AktuelnoVijesti iz ZDKZdravlje

INZ: Pet godina vodećeg servisa razvoja i unapređenja zdravih životnih stilova u EU integracijama BiH

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica formalno obilježava pet godina rada, ali mu je djelovanje utemeljeno na tradiciji institucija koje djeluju u Zenici i BiH više od četiri decenije, navodi se u informaciji Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) povodom pet godina integrisanog djelovanja nekoliko zavoda pod ovim jedinstzvenim imenom.

Spajanjem Zavoda za javno zdravstvo i Veterinarskog zavoda, uz priključenje novoosnovanog Zavoda za zaštitu bilja formiran je koncept “One health – Jedno zdravlje” koji se primjenjuje u Zapadnoj Evropi i SAD, a podrazumjeva jedinstven i integrisan pristup zdravlju ljudi, životinja, okoliša i bilja, kao nezaobilaznog spoja u prirodi.

Jedinstveni pristup

– Još uvijek smo unikat kad je u pitanju takav način organizovanja i djelovanja u oblasti zaštite zdravlja ljudi, životinja i okoliša, ističe direktor Instituta prim. dr. Senad Huseinagić.

Prema podacima o poslovanju, u proteklim godinama je ono bilo vrlo uspješno. Prihodi su povećani sa 3,5 na 5, 5 miliona KM, broj zaposlenih sa 86 na 121,  prihodi na tržištu su povećani sa 1,4 na 2,2 miliona u 2019. godini.

– Možemo i sa poslovnog, odnosno finansijskog aspekta reći da je Institut potpuno opravdao svoje osnivanje i poslovanje, ističe dr. Huseinagić, dodajući je da je “sa druge strane mnogo bitnije da je Institut pokazao da može odgovoriti na najveće zahtjeve koji se pred njega mogu postaviti” .

– Vrijeme pandemije COVID 19 je pokazalo da Institut ima, prije svega ljudske, ali i druge resurse, način organizovanja i način rada, koji je omogućio da institut bude jedna od vodećih institucija u Bosni i Hercegovini kad je u pitanju podrška svim onim koji su se trebali nositi kad je u pitanju pandemija, ističe Huseinagić.

Institut je opravdao svoju misiju, bio je servis građana, vlasti i institucija na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), ali i mnogo šire, u cijeloj BiH. Pokazao je i da može biti izuzetna podrška privrednim subjektima, pa je razrađena metodologija za povećanje biosigurnosti za privredne subjekte koji po prirodi svog djelovanja sa većim brojem zaposlenih su izloženi rizicima širenja infekcije.

– Sa dolaskom jeseni i početka nastave u školama, metodologija koju je Institut razvio omogućila je da sve škole u ZDK razrade svoje akcione planove i provedu sve aktivnosti koje omogućavaju viši stepen biosigurnosti i održavanja nastave u školama, ističe Huseinagić, naglasivši da “rezultati koji su se pokazali nakon što je nastava krenula i odvija se, pokazali su da je daleko najmanji procenat stanovništva i populacije koji su zaraženi, među zaposlenim u školama i učenicima”.

INZ je vrlo složena institutcija sa desetak organizacionih jedinica i izuzetno širokim dijapazonom djelovanja. Počev od praćenja zaraznih i drugih bolesti i drugih poslova Zavoda za javno zdravstvo, praćenja funkcionisanja zdravstvenog sistema i stanja stanovništva, pa preko Službe za školsku higijenu koja u školama provodi preventivne preglede lokomotornog sistema, sluha, vida, sistematske zdravstvene preglede, doprinoseći ranom otkrivanju bolesti i poremećaja… Dodatno, obavlja se niz aktivnosti u školama na uvođenju pozitivnih životnih stilova.

Laboratorije i certificiranje

– U svom sastavu imamo veliki broj akreditovanih laboratorija, od mikrobiološke i hemijske analize hrane, briseva, površina, vode, prisustva teških metala, raznih materijala, ispitivanja zdravstvenog stanja pčela, prisustva zaraznih bolesti, obavljanje sanitarnih pregleda, obuke svih onih koji rukuju sa hranom… Zavod za zaštitu bilja provodi aktivnosti kontrole i suzbijanja ambrozije, mjerenja i identifikacija polena na području ZDK, kojima će se spriječiti negativne posljedice po sve one koji su alergični na polen…

– Institut je jedna od rijetkih javnih institucija koja pokazuje visoki stepen inovativnosti i nastoji konstantno gledati u budućnost i korištenje novih prilika, te konstantno radimo i radićemo na uvođenju novih usluga i novih metoda rada, da prepoznajemo potrebe građana, poslovnih partnera, institucija na području ZDK i BIH, ističe direktor Huseinagić.

On ističe da je jedna od narednih aktivnosti proširenje i povećanje laboratorijskih prostora i kapaciteta, prema procesima evropskih integracija u kojima je BiH, na način kako se to radi u EU, da bi BiH, u procesu integracije ka Evropskoj Uniji bila što spremnija i osposobljenija u ovoj oblasti da se nosi sa konkurencijom.

Prema Huseinagiću, podrška izvoznim kapacitetima domaće bh. proizvodnje organske hrane koja ima prostora za izvoz u EU, kao i podrška oblasti ruralnog razvoja, te certificiranja domaće organske proizvodnje pravci su budućeg djelovanja i razvoja INZ-a.

Cijelu izjavu i dio aktivnosti možete vidjeti u video prilogu NA OVOM LINKUhttps://youtu.be/LOfYPZepjQo

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button