AktuelnoCentar za kulturuKulturaOlovoRadio OlovoTurizam

Zavičajni muzej u Olovu bogatiji za tradicionalnu narodnu bosansku nošnju

Zavičajni muzej koji djeluje i radi u okviru JU Centar za kulturu ,sport i informisanje Olovo od danas je  bogatiji za tradicionalnu narodnu bosansku nošnju.Ovo je početak realizacije projekta opremanja bosanske sobe koji je zamišljen još u vrijeme kada je muzej dobio prostor.

U uslovima pandemije kada je otežan rad pogotovo ustanova kulture brojni projekti i aktivnosti centra su zaustavljene i odložene za bolja vremena.Treba istaći da uposlenici ove ustanove i u ovim otežanim okolnostima nastoje osmisliti i realizovati projekte koji će obogatiti kulturne,sportske i sve druge sadržaje gdje je to moguće. Jedan od takvih je etnografska cjelina Zavičajnog muzeja gdje je planiran  prostor za opremanje bosanske sobe.

Nošnje je za Zavičajni muzej izradila Amela Dedić

– Korist od realizacije ovog projekta imat će svi  koje žele posjetiti naše muzejske postavke ali i osjetiti duh tradicionalne bosanske sobe. Ovim projektom, pored navedenog, štitimo kulturno naslijeđe i čuvamo ga od zaborava. Dio sredstava za realizaciju ovog projekta dobili smo od Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK , te se nadamo da ćemo u narednom periodu uspjeti završiti zamišljeni projekat, kaže Sanel Sokolar direktor Centra za kulturu, sport i informisanje.

Imajući u vidu da su Olovo i okolna naselja bogata tradicijom bosanskog načina života, već postoje preduslovi za opremanje, prikupljanje i postavku svega onoga što čini ambijent bosanske sobe. Sve ono što bosanska soba sadrži od izuzetnog je značaja za cjelokupnu tradicionalnu arhitekturu Bosne i Hercegovine. Bosanske sobe sa sobom nose nesvakidašnje priče u nesvakidašnjem ambijentu.

Ovu novu kao i brojne druge postavke koje ima Zavičajni muzej u Olovu možete pogledati svaki radni dan.Za više informacija i pojašnjenja koja vam mogu dočarati dah minulih vremena zadužena je Sanela Kaikčija muzejski pedagog koja svakodnevno komunicira sa brojnim posjetiocima muzeja.

-Naši susretljivi sugrađani su nam donirali brojne predmete koji su postali eksponati u muzeju.I dalje nastojimo animirati i pozvati sve koji imaju i žele da nam poklone neki od zaboravljenih predmeta koji su nekada bili korisni u domaćinstvu,kaže Sanela Kaikčija.

Važan segment u ovo vrijeme ograničenih posjeta i okupljanja u ustanovama kulture su i društvene mreže gdje novosti i priče o različitim postavkama možete pogledati i na facebook stranici Zavičajnog muzeja;

https://www.facebook.com/zavicajnimuzejolovo

Radio Olovo/A.M, S.K

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button