AktuelnoVijesti iz ZDK

Uprava policije MUP-a ZDK i Transparency International u BiH sklopili sporazum o međusobnoj saradnji

Danas, 10.12.2020. godine, sa početkom u 10,00 sati, u Zenici, u prostorijama novoizgrađenog Centra za obuku policijskih službenika i smještaj Specijalne policijske jedinice, sklopljen je i potpisan Sporazum o međusobnoj saradnji između Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i Udruženja za borbu protiv korupcije Transparency International u Bosni i Hercegovini.

Pored utvrđivanja okvira, načela i modaliteta saradnje, cilj predmetnog sporazuma je prvenstveno praćenje provođenja procedure javnog oglasa za prijem policijskih službenika u Upravu policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, kako bi se osigurala i postigla maksimalna transparentnost u provođenju javnog oglasa, spriječila korupcija i nepotizam, kao i eliminisao subjektivni uticaj članova Komisije prilikom odabira kandidata. Radi se o prvom sporazumu takve vrste u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji ima za cilj provođenje krajnje transparentnog i objektivnog postupka prijema novih policijskih službenika.

Policijski komesar Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut je u svom obraćanju kazao da se potpisivanjem sporazuma i primjenom novog pravilnika želi povećati transparentnost cijelog procesa, te spriječiti stvaranje bilo kakvih prilika za nepotizam i uticaj na komisiju u procesu odabira kandidata. Takođe je pozvao sve medije i javnost, kao i nevladine organizacije, da prate proces prijema 125 policijskih službenika.

Izvršna direktorica Udruženja za borbu protiv korupcije Transparency International u Bosni i Hercegovini Ivana Korajlić je pozdravila inicijativu policijskog komesara Semira Šuta i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona za potpisivanje ovog sporazuma, naglašavajući činjenicu da je proces zapošljavanja u javnom sektoru jedna od najrizičnijih oblasti u našem društvu, zbog čega je, kako naglašava, od izuzetne važnosti da se institucije otvore i uspostave dobru saradnju sa onima koji im mogu ponuditi konkretna rješenja i samim tim da mogu biti primjer dobre prakse. Takođe je naglasila da će u skladu sa potpisanim sporazumom, Transparency International u narednom periodu pratiti cijeli proces i u konačnici dati svoju ocjenu o istom.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button