AktuelnoEkologijaNGO i udruženjaOlovoOpćenitoTurizam

Inicijativa za trajnu zaštitu i predstavljanje biološkog istraživanja područja rijeke Orlje

Udruženje „Centar Dr. Stjepan Bolkay iz Olova  je ove godine  realiziralo  projekat „Očuvanje i zaštita izvora i kanjona rijeke Orlje“ finansiranog od strane Evropske unije sa ciljem trajne zaštite ovog područja. Jedan od najvažnijih rezultata ovog projekta je i biološko istraživanje, čije rezultate možete vidjeti u publikaciju objavljenoj na ovom  linku (https://ekobih.net/wp-content/uploads/2020/12/Orljahotspotbiodiverziteta.pdf

Rijeka Orlja u blizini Olova Jedan od prirodnih bisera u našoj zemlji koji je u potpunosti netaknut, a donekle još uvijek i nepoznat. U svojih 4,5 kilometra toka ima oko 250 metara pada kroz visoki kanjon, prelijepe vodopade, “Rimski most”, a nastaje iz dva izvora udaljena 50 metara – jedan ledeno hladne vode, a drugi  tople termalne vode. Kao što je to nažalost slučaj sa mnogim rijekama u BiH i Orlja se više puta u prošlosti našla na meti investitora, sa željom za izgradnjom MHE koje bi u potpunosti uništile ovu rijeku. Srećom, mještani obližnjih sela su spriječili izgradnju, a iz udruženja „Centar Dr. Stjepan Bolkay“ su odlučili da rade na trajnoj zakonskoj zaštiti ovog područja u saradnji sa lokalnim stanovništvom.

Predsjednik udruženja „Centar Dr. Stjepan Bolkay“ Saudin Merdan je ovom prilikom naglasio značaj ovakvog projekta: „Kako na području izvora i kanjona rijeke Orlje nikada nisu sprovedena biološka istraživanja, te do sada nisu postojali podatci o biodiverzitetu ovog područja, primarni fokus je bilo prikupljanje što većeg broja podataka kako bi se stvorila jasnija slika o trenutnom stanju i neophodnim koracima za zaštitu ovog područja u budućnosti. Mladi biolozi iz cijele BiH su radili na istraživanju ptica, zeljastih biljaka, leptira, vodozemaca i gmizavaca, šišmiša, gljiva, vilinih konjica, tvrdokrilaca i drvenastih biljaka.“ Istraživanjem na ovom području je zabilježeno 55 vrsta drveća, 216 vrsta zeljastih biljaka od čega je 10 vrsta orhideja, 40 vrsta gljiva iz odjeljka Ascimycota, od toga 3 nove vrste za BiH i jedna potencijalno nova vrsta za nauku, 11 vrsta vilinih konjica, 39 vrsta leptira, 27 vrsta tvrdokrilaca, 10 vrsta vodozemaca, 10 vrsta gmizavaca, 66 vrste ptica i 3 vrste šišmiša. „Ono što nam rezultati ovih preliminarnih bioloških istraživanja nedvojbeno govore je da se radi o području izuzetne bioraznolikosti.“ dodao je Merdan.

Pored netaknute prirode posjetioci kanjona rijeke Orlje imaju priliku da istraže i neke od nekoliko kulturno-historijskih spomenika koji se nalaze u ovom području, od kojih je najpoznatiji jednolučni kameni most koji se naziva Rimski most­­ sagrađen u osmanskom periodu, 2011 godine je proglašen i Historijskim spomenikom, a zanimljiv jer je u gradnji mosta kao materijal korišteno nekoliko srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika – stećaka. U neposrednoj blizini rijeke Orlje, u selu Musići, se nalazi i nekropola stećaka „Mramor“ koju čine grobovi i 80 stećaka. Nekropola je 2016. godine proglašena Svjetskom baštinom i stavljena pod zaštitu UNESCO-a.

Sve ovo je dovoljan razlog da u bliskoj budućnosti posjetite i istražite rijeku Orlju i njen kanjon kao i da podržite napore da se ovo i slična područja u BiH stave pod trajnu zakonsku zaštitu kako bi u njima mogle uživati i buduće generacije.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button