AktuelnoHumanitarne akcijeOlovoZdravlje

OLOVSKI DAVAOCI KRVI REKORDIMA ZAKLJUČUJU GODINU

U prostorijama Općinske organizacije Crvenog križa Olovo danas je organizirana poslednja ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Uprkos pandemiji i poznatim organičenjima bila je ovo, podaci kazuju, najuspješnija godina kada je ovaj segment rada CK Olovo u pitanju.

U 12 redovnih i dvije vanredne akcije dobrovoljnog darivanja krvi u Olovu smo ove godine prikupili preko 400 doza, što je, prema broju stanovnika, apsolutni rekord u odnosu na sve sredine u kojima smo provodili ove aktivnosti – kazala je u izjavi za naš program dr.Ada Borić uposlenica Federalnog Zavoda za tranfuzijsku medicinu.Ako znamo da mi od svake doze pravimo 3 pripravka proizilazi da su Olovljani učestvovali i učestvuju u spašavanju 1200 života. Na ove brojke i ove rezultate svi vi, a posebno dobrovoljni davaoci krvi, u Olovu možete biti ponosni – kazala je dr. Borić

Predsjednik OO CK Olovo Bajro Hodžić i sekretar Ferid Hadžiabdić u izjavama za naš program zahvalili su se svim dobrovoljnim davaocima na maksimalno iskazanoj humanosti, volonterima na pomoći, Zavodu za transfuziju krvi na saradnji, donatorima na pomoći….Sve su to, kazali su, kockice ukupnog mozaika uspjeha ostvarenih u ovoj godini. Oni su, pri tom, podsjetili i na ostale aktivnosti olovskog CK posebno podcrtavajući i pomoć najugroženijim koja nije prestala ni u ovom vremenu pandemije.

Za one koji su krv dali više puta, poput Elvedina Kućanina to je postala stalna, ne obaveza, već potreba zbog koje je ovaj policijski službenik sa kolegama zamjenio smjene i pomjerio svoje ostale aktivnosti. Osjećaj mladih za humanost svakako predstavlja najvažniji segment rada u ovoj oblasti. Za mladog Faruka Kućanovića učenika 4 razreda GHB Medrese podstrek predstavlja Kur’anska teza: “Ko spasi jedan ljudski život, kao da je svim ljudima život spasio….”

Tonski snimak napravljen tokom naše današnje posjete prostorijama Crvenog križa olovo poslušajte na ovom našem podcast linku:

<a href=”https://anchor.fm/radio-olovo/episodes/OLOVSKI-DAVAOCI-KRVI-REKORDIMA-ZAKLJUUJU-GODINU-envh2p” data-type=”URL” data-id=”https://anchor.fm/radio-olovo/episodes/OLOVSKI-DAVAOCI-KRVI-REKORDIMA-ZAKLJUUJU-GODINU-envh2p”>https://anchor.fm/radio-olovo/episodes/OLOVSKI-DAVAOCI-KRVI-REKORDIMA-ZAKLJUUJU-GODINU-envh2p</a>

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button