AktuelnoTurizamVijesti iz BiH

ĐAPO S PREDSTAVNICIMA UDRUŽENJA TURISTIČKIH RADNIKA

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo razgovarala je danas s predsjednikom Udruženja Turističkih radnika Federacije BiH Senadom Halilovićem i članovima ovog udruženja Zilhom Jusić iz Bihaća, Antom Konjevodom iz Neuma i Ismetom Sijerčićem iz Sarajeva.

Susret je uslijedio nakon što je Vlada Federacije BiH usvojila Odluku o dodjeli 30.000.000 konvertibilnih maraka pomoći turističko ugostiteljskom sektoru, koji je najteže pogođen pandemijom koronavirusa.

Halilović je u ime turističkih privrednika Federacije BiH još jednom zahvalio ministrici Đapo i Federalnoj vladi na pomoći koja će spasiti brojna radna mjesta, hotele i veliki broj biznisa iz oblasti turizma, koji su bili pred zatvaranjem.

Naglasio je veliku ulogu ministrice Đapo i njen višemjesečni angažman na ublažavanju posljedica pandemije na turističko-ugostiteljski sektor. Upravo su aktivnosti resorne ministrice rezultirale, između ostalog, značajnom finansijskom podrškom.

– Otkako je nastupila pandemija koronavirusa, mi smo kao udruženje u komunikaciji s ministricom Đapo. Održali smo niz sastanaka, uvijek nam je bila na raspolaganju i drago mi je da sve završeno na ovaj način. Ovkav pristup Federalne vlade i Ministarstva okoliša i turizma može biti snažna poruka kako domaćim tako i stranim investitorima da mogu ulagati u našu zemlju, jer se država brine o njima – rekao je Halilović.

Ministrica Đapo je istaknula da će ovih 30 miliona KM sačuvati mnoge privredne subjekte.

– Uredbu o raspodjeli pomoći i javni poziv koncipirali smo tako da su subjekti koji su dobili finansijsku pomoć novac obavezni utrošiti na plaće radnika i troškove poslovanja. To znači da će se veliki dio ovog novca ponovo vratiti u budžet kroz doprinose i druge poreze koje su obavezni plaćati državi. Moram naglasiti i to da su pomoć dobili svi privredni subjekti koji su ispunjavali uvjete, izmirili sve obaveze prema državi, a imaju zabilježen pad prihoda. Nažalost, ima i onih koji nisu ispunjavali uvjete, a imali su pad prihoda i nisu se mogli prijaviti. Javila nam se i nekolicina vlasnika hotela koji nisu uopće znali za javni poziv, ali nažalost, mi na to ne možemo utjecati – rekla je Đapo.

Ponovo je naglasila da je novac dijeljen vrlo transparentno, sve u skladu s Uredbom, a glavni kriterij prilikom raspodjele bili su podaci Porezne uprave Federacije BiH o uplati poreza. Koliko je subjekt prijavio prometa i uplatio poreza, proporcionalno tome dobio je i pomoći.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma će sa svim korisnicima potpisati ugovore i kontinuirano nadzirati utrošak sredstava. Rok za pravdanje dodijeljenih sredstava je do februara 2021. godine, a oni koji ne budu opravdali utrošak novac će morati vratiti u budžet Federacije BiH.

Ministrica Đapo uputila je poziv nižim nivoima vlasti, općinama i kantonima da na sličan način finansijski pomognu ugostitelje, vlasnike restorana i drugih lokala.

Inače, novac je dobilo ukupno 340 privrednih subjekata koji su ispunjavali uvjete javnog poziva. Od tog iznosa je za 192 hotela i druge smještajne kapacitete namijenjeno 19.503.038 KM, a za 98 putničkih agencija 6.601.352 KM.

  Pomoć za 21 turoperatora iznosi ukupno 2.583.815 KM, a za šest firmi koje pružaju usluge turističkih vodiča 22.340 KM. Iznos od 205.181 KM namijenjen je za 18 korisnika finansijske pomoći koji su registrovani nakon 30.6.2019. godine, dok je na šest banja i lječilišta raspoređeno ukupno 1.084.274 KM, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button