AktuelnoVijesti iz ZDK

POLJOPRIVREDNIM PROIZVOĐAČIMA ODOBRENO 1.322.000 KM, OD ČEGA MALINARIMA 547.000 KM

Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je set odluka o odobravanju sredstava podsticaja poljoprivrednim proizvođačima u ovom kantonu.

Na ime podrške za konvencionalnu proizvodnju maline i kupine te jagode proizvedene po principima organske proizvodnje, odobrena su sredstva u iznosu od 547.314,40 KM. Podsticaj je dobilo 19 pravnih lica ili obrta te 1.378 fizičkih lica, koji su proizveli ukupno 1.869.279 kilograma ovog voća. Podsticaj Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK-a za pravna lica i obrte iznosi 0,40 KM, a za fizička lica 0,29 KM po kilogramu proizvedene maline, kupine i jagode.

Vršilac dužnosti premijera i ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK Mirnes Bašić rekao je da ovaj kanton želi zadržati lidersku poziciju u proizvodnji jagodičastog voća, te da je pored novčanog podsticaja za proizvodnju, ovo ministarstvo u 2020. godini povećalo podsticaj za podizanje novih zasada maline sa 300 na 700 KM.

– Želimo da se proizvodnja maline vrati na nivo od prije tri godine, kada je jedan broj proizvođača odustao od proizvodnje zbog niske otkupne cijene. Kroz direktne podsticaje želimo pomoći obnovu malinjaka i stabilizovati proizvodnju – rekao je Bašić.

Vlada je odobrila 705.940 KM registrovanim farmama goveda, a podsticaj je dobio 161 farmer u ovom kantonu. Podsticaj iznosi 330 KM po muznoj kravi, odnosno 100 KM po govedu za one farme koje ne plasiraju mlijeko i mliječne prerađevine u otkup ili na tržište.

Vlasnicima 96 pčelinaka i veterinarskim stanicama odobreno je 28.177 KM za provođenje kliničkog pregleda pčelinjaka na zaraznu bolest Američka gnjiloća i izdavanje svjedodžbe o zdravstvenom stanju pčela.

Ukupno 39 farmi brojlera dobilo je sredstva u iznosu od od 29.366 KM za mjeru provođenja zdravstveno-veterinarskog pregleda perdi prije klanja i izdavanja svejdodžbe o zdravstvenom stanju životinja.

Vlada je usvojila i izmjene Programa utroška sredstava za podsticanje proljetne sjetve na području ZDK kojim je obavezala gradove i općine koje nisu utrošile doznačena sredstva za ovu namjenu, u ukupnom iznosu od 339.610 KM, da izvrše povrat neutrošenih sredstava u iznosu od 52.480 KM.

Odobreno je 8.753 KM za finansiranje troškova eutanazije i neškodljivog uklanjanja oboljelih životinja te 2.531 KM veterinarskim stanicama za finansiranje troškova dijagnostičkih ispitivanja živih životinja i službenih uzoraka po nalogu veterinarske inspekcije.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button