AktuelnoPrivredaVijesti iz ZDK

ZDK ZA SANIRANJE ŠTETE U PRIVREDI IZDVOJIO 3,8 MILIONA KM

Usvajanjem odluke o odobravanju sredstava podrške za jačane konkurentnosti domaćih kompanija, Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Ministarstvo za privredu okončali su realizaciju seta mjera za saniranje štete u privredi izazvane pandemijom virusa Covid-19.

Odluka se odnosi na četiri javna poziva na koje su se mogli prijaviti preduzeća i obrtnici koji nisu imali zabranu rada. Odobreni su posticaji za nabavku opreme i stalna sredstva, subvencioniranje kamata na investicijske kredite te izgradnju proizvodnih objekata.

– Po osnovu ova četiri javna poziva odobren je iznos od 1,2 miliona KM svima onima koji su ispunili uvjete i kriterije iz javnog poziva – rekao je ministar za privredu Zlatko Jelić.

Naglasio je da su Vlada i Ministarstvo za privredu za saniranje štete izazvane pandemijom izdvojili 3,8 miliona KM, a osim podrške za jačanje konkurentnosti, osigurana je subvencija plaće za firme kojima je bio zabranjen rad naredbama kriznih štabova ZDK i FBiH. Pomoć je dobilo 3.500 subjekata i 9.000 zaposlenika u različitim branšama koje se bave proizvodnjom.

Jelić je istakao da je unapređenje poslovnog ambijenta, privlačenje investicija i jačanje konkurentnosti privrede jedno od temeljnih opredjeljenja ovog ministarstva i Vlade ZDK-a, te da su još sredinom prošle decenije u ovom kantonu pokrenuti pionirski programi poticaja u privredi, kao što je podrška osnivanju novih firmi i obrta, subvencioniranje početnih troškova proizvodnih investicija i izgradnje proizvodnih objekata, inovacija i patenata, te uvođenje međunarodnih standarda kvaliteta.

“Efekti ovih mjera danas su vidljivi u makroekonomskim pokazateljima Federacije BiH i države BiH, gdje je ZDK visoko pozicioniran na proizvodnim i izvoznim ljestvicama. Želimo da ZDK bude prepoznat kao mjesto za investicije, a Ministarstvo za privredu kao servis privrednicima i investitorima”, rekao je Jelić.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button