AktuelnoVijesti iz ZDKZdravlje

Jupić: Protestna šetnja može usporiti pregovore koji su u završnoj fazi

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić komentarisao je za danas najavljenu mirnu protestnu šetnju u organizaciji Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu OO JU Kantonalna bolnica Zenica.

Povod za organizovanje mirne protestne šetnje, odnosno javnog okupljanja u pokretu je nezadovoljstvo članova NSSRZUZ FBiH OO JU KBZ donošenjem Pravilnika o izmjenama Pravilnika o radu JU KBZ od 07.07.2020. godine i neusvajanje Kolektivnog ugovora za radnike zaposlene u zdravstvu.

Jupić navodi da je za najavljenu šetnju članova jedne od 16 osnovnih organizacija NSSRZUZ u ZDK upoznat kao predsjednik Kriznog štaba ZDK. Ističe da je donošenje Pravilnika u nadležnosti menadžmenta KBZ-a, a da su pripreme za potpisivanje novog Kolektivnog ugovora u završnoj fazi.

– Mi sa pojedinačnim osnovnim organizacijama ne pregovaramo, bez obzira što se radi o najvećoj organizaciji ovog sindikata. Mi imamo ovlaštenog pregovarača, to je predsjedništvo KO NSSRZUZ i svako ko prati dešavanja vidi da zadnjih mjesec dana po ubrzanoj proceduri se završava priprema za potpisivanje kolektivnog ugovora, gdje će ovo sve biti riješeno, tako da ova protestna šetnja neće ništa donijeti u smislu ubrzavanja ovoga rješenja, čak, naprotiv, bojim se da ona ne uspori ponovo pregovore – rekao je Jupić.

Dodao je da će novi Kolektivni ugovor sa NSSRZRZ u ZDK biti potpisan do Nove godine i da će na snagu stupiti 1. januara, a predviđa povećanje plate za 10,5 do 11 posto.

– Plate zdravstvenih radnika nisu velike, u budućem periodu ćemo se boriti da te plate budu veće nego što su sada, ali je ovog momenta to maksimum plata jer bi svako ostalo povećanje plata moralo ići na uštrb kvaliteta zdravstvene usluge našim osiguranicima i mi smo se potrudili kao pregovarački tim Vlade ZDK da probamo naći jedan optimum, da zdravstveni radnici budu zadovoljni, a da se opet očuva nivo usluge naših pacijenata – rekao je Jupić.

Istakao je da je najavljena šetnja nepotrebna te da je u dio sindikata, odnosno nekih osnovnih organizacija, ušla politika, što, po njegovom mišljenju, predstavlja “zloupotrebu časnih i odgovornih zdravstvenih radnika”.

– Očito se radi o pokušaju da se šetnja predstavi kao pritisak koji će rezultirati nečim što mi već mjesec i po dana dogovaramo i pitanje je dana kada će to biti potpisano. Sigurno na to neće uticati. Može samo negativno remetiti ove pregovore, tako da dobijemo neko dodatno produženje, ali se nadam da do toga neće doći – rekao je Jupić.

Istakao je da su upravo takvi potezi doveli do toga da se sa NSSRZUZ ZDK pregovara 13 mjeseci, a da su sa Sindikatom doktora i stomatologa ZDK pregovori završeni za mjesec dana.

– Ovo što će NSSRZUZ dobiti je ono što sam ja nudio prvog dana pregovora. To je jedino što je moguće i realno, a to je povećanje plaća od 11 posto u odnosu na prošli kolektivni ugovor, i jedino što će sigurno biti ispoštovano zdravstvenim radnicima, a da osiguranici neće trpiti na kvaliteti zdravstvene zaštite – rekao je Jupić.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button