AktuelnoVijesti iz BiH

UNDP u BiH i Univerzitet u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju

Gospođa Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, i prof. dr. Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu, potpisali su juče (23. decembra) Memorandum o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Univerziteta u Sarajevu, s ciljem omogućavanja strateškog partnerstva koje će inicirati ciljani doprinos visokog obrazovanja u unapređivanju znanja i vještina mladih, i podršku održivom i inkluzivnom rastu Bosne i Hercegovine.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera je izjavila: “Problemi sa kojima se svijet suočava postaju sve kompleksniji. Zato su nam potrebna nova, inovativna rješrnja, jači angažman mladih i snažna partnerstva. Potpisivanjem Memoranduma obilježavamo novi iskorak u saradnji sa akademskom zajednicom, kojim će se podržati pozitivne i održive razvojne promjene u Bosni i Hercegovini u čijem će fokusu biti mladi. Istovremeno želim uputiti poziv drugim univerzitetima da nam se pridruže, kako bismo ubrzano radili na ostvarenju ciljeva održivog razvoja.”

Rektor prof. dr. Rifat Škrijelj je izrazio zahvalnost UNDP-u na podršci koju pruža Univerzitetu u Sarajevu i njegovim organizacionim jedinicama, te zadovoljstvo zbog saradnje sa respektabilnom institucijom koja ima izuzetno značajnu ulogu u svijetu i BiH, kao što je UNDP. „UNDP i Univerzitet u Sarajevu se zalažu za jaču povezanost nauke, akademske zajednice i razvoja u svim sektorima, te će Memorandum o razumijevanju, koji smo danas potpisali, olakšati buduću saradnju posebno u oblasti održivog razvoja i zaštite okoline, kao i saradnju na projektima energetske efikasnosti“, istakao je rektor Škrijelj.

Potpisani Memorandum o razumijevanju omogućit će saradnju između strana koje okupljaju nauku, istraživanje i razvoj, te predviđa ostvarivanje saradnje kroz sljedeće aktivnosti:

  • Zajedničko dizajniranje i provođenje obrazovnih inicijativa i inicijativa za učenje koje uključuje mlade ljude u inovativna razmišljanja i razmišljanja okrenuta budućnosti.
  • Saradnja u obogaćivanju nastavne ponude univerziteta iz perspektive Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja, uključujući pilot programe učenja, gostujuće predavače
  • Partnerstvo u pilot istraživačkim i razvojnim inicijativama u različitim oblastima i disciplinama, uključujući pristup otvorenih podataka.
  • Interakcija i zajednička organizacija inovativnih izazova i događaja za mlade, konferencija i radionica koje pružaju forume za diskusiju o temama definiranim kao prioriteti ovog Memoranduma, što podstiče širi angažman različitih društveno-ekonomskih, javnih aktera, kao i šire akademske zajednice u pitanjima održivog razvoja.

Namjera saradnje predviđene potpisanim Memorandumom izvodi se iz ciljeva postavljenih unutar UNDP-ovog Strateškog plana za BiH 2021-2025, koji su posebno usmjereni prema održivom i inkluzivnom rastu, transparentnim i odgovornim institucijama, kvalitetnim javnim uslugama za sve, i promociji slobodoumnog i socijalno inkluzivnog društva.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button