AktuelnoVijesti iz ZDK

DEMOBILIZIRANIM BRANITELJIMA MLAĐIM OD 57 GODINA ISPLAĆENA EGZISTENCIJALNA NAKNADA ZA OKTOBAR

Ministarstvo finansija Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) doznačilo je danas egzistencijalnu naknadu za mjesec oktobar demobiliziranim braniteljima mlađim od 57 godina. Naknadu je dobilo 3.597 korisnika koji su uneseni u ISVDV sistem, a doznačena su sredstva u ukupnom iznosu od 580.30 KM, od čega je 26.280 KM isplaćeno korisnicima koji su naknadno uvedeni u pravo na naknadu.

Ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković zahvalio se vršiocu dužnosti premijera Mirnesu Bašiću i ministru finansija Josipu Lovriću što su isplatom dvije naknade u mjesecu decembru pokazali da su boračka prava u vrhu prioriteta Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Naveo je da je u ovogodišnjem budžetu za ovu namjenu izdvojeno 5 miliona KM, a u budžetu za 2021. iznos će se povećati na više od 7 miliona KM.

– Očekujemo da će se broj zahtjev povećavati i da ćemo u konačnici iduće godine imati između 4 i 5 hiljada korisnika naknade – rekao je Čolaković.

Vlada ZDK-a donijela je Uredbu o isplati egzistencijalne naknade u martu, primjena je započela u mjesecu maju, a do sada je ukupno isplaćeno šest naknada. Naknade za novembar i decembar bit će isplaćene početkom naredne godine.

Branitelji mlađi od 57 godina pravo na egzistencijalnu naknadu ostvaruju u kantonima, a stariji od 57 godina sa nivoa Federacije BiH. Pravo na naknadu imaju nezaposleni branitelji koji su od aprila 1992. do decembra 1995. u redovima Oružanih snaga BiH proveli najmanje 24 mjeseca, odnosno 12 mjeseci ako su postali branitelji kao maloljetnici ili šest mjeseci po stjecanju punoljetstva.

Iznos naknade utvrđuje se množenjem osnovice u iznosu od četiri KM sa brojem mjeseci provedenih u OSBiH.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button