AktuelnoSportVijesti iz ZDK

Evropske prvake Fahrudina Adilovića i Ahmeda Krnjića ugostili u Vladi ZDK

Vršilac dužnosti premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić upriličili su danas prijem za evropskog prvaka u taekwondou Fahrudina Adilovića i evropskog prvaka u kickboxu Ahmeda Krnjića.

Adilović, član Taekwondo kluba “Bosna” Visoko, prošlog mjeseca je na klupskom prvenstvu u Zagrebu osvojio titulu evropskog klupskog prvaka, a prije dvije sedmice je na takmičenju u Sarajevu osvojio zlato i titulu evropskog kadetskog prvaka u kategoriji do 57 kilograma.

Krnjić je profesionalni prvak Evrope u kick boxu u WAKOPRO asocijaciji, koja je zvanično priznata od Međunarodnog olimpijskog komiteta. Vlasnik je srebrene medalje sa posljednjeg Svjetskog amaterskog prvenstva u kickboxu koje je održano u Budimpešti. Trenutno se priprema za meč protiv crnogorskog borca Miroslava Vujovića koji će se održati u Sremskoj Mitrovici u Srbiji.

zdk.ba

Premijer Bašić čestitao je mladim borcima postignute uspjehe, rekavši kako na najbolji način promovišu sport, ZDK i državu BiH.

– Ponosni smo što u najboljem svjetlu predstavljate naš kanton i postižete dobre rezultate, a naše opredjeljenje je da nastavimo pružati podršku kako bi vaši rezultati bili još bolji – rekao je Bašić.

Ministar Kozlić je rekao da Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta podržava vrhunske i perspektivne sportiste kroz program stipendiranja. Ove godine stipendije je dobilo 30 sportista, a izdvojeno je ukupno 41.200 KM. U odnosu na prošlu godinu sredstva su veća za 10.000 KM. Također, osigurana su i sredstva u iznosu od 22.500 KM u svrhu priprema i učešća na najvećim sportskim smotrama.

– I naredne godine ćemo nastaviti podržavati sportiste kroz program stipendija. Sportisti su istinski ambasadori naše zemlje i njihovi rezultati su najbolje što se govori o BiH – rekao je Kozlić.

Evropski prvaci Ahmed Krnjić i Fahrudin Adilović, te Adilovićev trener Edin Kajević zahvalili su se Vladi ZDK-a na kontinuiranoj podršci, bez koje bi, kako su istakli, ove rezultate bilo teško ostvariti.

Vlada ZDK je danas dvojici uspješnih sprotista odobrila simboličnu novčanu nagradu u iznosu po 1.000 KM.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button