AktuelnoVijesti iz ZDKZdravlje

Potpisan Kolektivni ugovor za ostale radnike u zdravstvu ZDK-a

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona dr. Adnan Jupić i predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu ZDK Zaim Begić potpisali su danas Kolektivni ugovor za ostale radnike u zdravstvu u ovom kantonu.

Kolektivni ugovor predviđa povećanje satnice za ostale radnike u zdravstvu sa 2,35 na 2,60 KM ili 11 posto, a primjenjivat će se 12 mjeseci počevši od 1. januara. Satnica je jednaka satnici koja je ranije dogovorena sa Sindikatom doktora i stomatologa ZDK.

Ministar Jupić rekao je da je ovo još jedan korak ka vraćanju digniteta zdravstvenim radnicima, napomenuvši da su plate u zdravstvu od 2017. godine porasle oko 60 posto za doktore i 45 posto za ostale uposlene. Dodao je da plate još nisu na nivou na kojem bi trebale biti, te da će se u budućnosti činiti sve da se položaj zdravstvenih radnika dodatno unaprijedi.

– Želim izraziti zadovoljstvo što smo uspjeli pronaći “zajednički jezik” sa “zdravim” dijelom NSSRZUZ ZDK i što su prepoznali težinu situacije zbog pandemije i punjenja budžeta. Ponuđeni uslovi koje smo dali bilo je jedino što je moguće ovog trenutka da se ispuni, a da sutra ne budemo opterećeni bilo kakvim tužbama i nemogućnošću realizacije ovoga dogovora – rekao je Jupić, navodeći da je sretan što je ZDK jedini kanton koji je uspio da na ovaj način riješi probleme kolektivnog ugovora zdravstvenih radnika.

Predsjednik NSSRZUZ ZDK Zaim Begić zahvalio se resornom ministarstvu, Vladi i ZZO ZDK, naglasivši da je ZDK među rijetkim kantonima koji su usaglasili kolektivni ugovor bez protesta i štrajkova. Osvrnuvši se na protestnu šetnju koju je organizovao ogranak ovog sindikata u Kantonalnoj bolnici Zenica, Begić je rekao da se kantonalni Sindikat ogradio od protesta, ali da je podržao radnike u zahtjevu za revidiranje Pravilnika o radu KBZ-a.

– Kolektivnim ugovorom radnici su stekli sigurnost i tek sad mogu tražiti svoja prava u poslu. Imamo istu satnicu kao i doktori, a koeficijenti su stvar o kojoj bismo mogli pričati, ali ovo nije trenutak. Tražili smo da se potpiše ugovor koji nismo imali. Zbog protestne šetnje je moglo doći do prekida pregovora, iako smo imali potpisan sporazum o mirenju u pregovorima. To mi je ličilo na političku igru i podmetanje – rekao je Begić.

Vršilac dužnosti premijera ZDK Mirnes Bašić čestitao je socijalnim partnerima uspješno završene pregovore, rekavši da je ponosan na socijalni dijalog u ZDK-u. Istakao je da je ove godine potpisano više kolektivnih ugovora, za zdravstvo, obrazovanje te državne službenike i namještenike, što je jedinstven slučaj u FBiH.

– Moramo biti ponosni na naše zdravstvene radnike koji su heroji. Iz tih, ali i mnogih drugih razloga, našli smo način da obezbijedimo sredstva za zdravstvene radnike. Zahvaljujem se direktoru ZZO ZDK Omeru Škalji koji je kroz svoj finansijski plan za 20201. godinu iznašao sredstva za povećanje plata za doktore i ostale radnike u zdravstvu – rekao je Bašić.

Dodao je da je Vlada ostvarila cilj da izjednači satnice za sve zdravstvene radnike u ovom kantonu, iako je došlo do značajnog smanjenja prihoda kao posljedice pandemije virusa Covid-19, naglasivši da je fond Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK stabilan i da je u mogućnosti izvršiti preuzete obaveze.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button