Aktuelno

Sjećanje na heroje odbrane Olova 1992-1995 godina

BJELIĆ (Ahmo) VAHIDIN rođen je 23.9.1972. godine u mjestu Kamensko, općina Olovo. U JNA je upućen 18.3.1991. godine u VP 3990/6 Kuršumlija u Srbiji. Odatle je njegova jedinica prebačena na ratište u Hrvatsku kod Pakraca, gdje je i poginuo 2.1.1992. godine. Njegovoj dženazi u rodnom Kamenskom prisustvovao je ogroman broj građana iz Olova, Sarajeva, Banovića, Zavidovića, Kladnja i drugih gradova.

“Vremenom se sve više djece – regruta širom bivše Jugoslavije vraća iz JNA u limenim sanducima. Ubijani su na ratištima u Hrvatskoj, ali najviše od četnika i oficira JNA, kako su govorili, zbog odbijanja naređenja. Ubijani su kod Okućana, Osijeka, Drniša, Vukovara, Knina, Zemunika, Pakraca, Zadra i drugih mjesta. Neki su pronađeni i dostojno sahranjeni, ali za veliki broj poginulih ne zna se ništa. Nisu pronađeni do danas. Iako su njihovi nestanci prijavljeni nadležnim vlastima, za njihovu sudbinu još se ne zna.”

(Iz knjige Rasim Muratović, “Olovo 1992-1995. – Stradanje i razaranje herojskog Olova”, strana 94).

MEHMEDOVIĆ (Sulejmen) EDHEM, poginuo 31. decembra 1992. godine u rejonu sela Pihlice-Sokolac. Pripadnik 1. samostalnog sokolačkog bataljona. Dženaza obavljena na Šehidskom mezarju u Solunu – Olovo. Oženjen, otac troje djece.

Neka vam je vječni rahmet a porodicama sabur.

Radio Olovo/Udruženje “Senahid Bolić Bolo”

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button