AktuelnoEkologijaOlovoOpćenitoPosaoZdravlje

U emisiji o ljekobilju “Od njive do trpeze”kod Hajre i Sedine Sirćo

U našem serijalu emisija kojoj smo dali simboličan naziv „Od njive do trpeze“ pažnju posvećujemo domaćim poljoprivrednim proizvođačima sa područja općine Olovo.

Ovaj put govorimo o ljekobilju koje je iz hobija preraslo u mali biznis.Bili smo u posjeti porodici Sirćo koje ima vlastiti obrt „Pčelarstvo i ljekobilje Sirćo“.U svom domu i radionici ugostila nas je Hajra Sirćo koja je ljubav i znanje prema ljekobilju i pčelama naslijedila od svog oca a onda i od muža kroz višegodišnje  bavljenje pčelarstvom ,medom i proizvodima od meda.

Uz Hajro Sirćo ljekobiljem se počela baviti i njena jetrva Sedina Sirćo koja  zajedno sa Hajrom bere,prikuplja i suši ljekobilje i već odvano prodaje na sajmovima širom BiH.Njen primjer govori da se uz brojne porodične obaveze i posao domaćice koji nije nimalo lak može stići učiti, pomagati međusobno i na kraju nešto i zaraditi.

Sedinu Sirćo možete kontaktirati više informacija dobiti na njenoj facebook stranici;

https://www.facebook.com/EKO-proizvodi-najbolje-iz-prirode-209400656293905

Ljekovito bilje se koristi u narodnoj medicini još od antičkih vremena, a kroz istoriju smo naučili jako mnogo o učincima biljaka na naše tijelo. Naučili smo koje su biljke loše za nas, ali i nas mogu izliječiti.

Naravno, samo ljekovito bilje i narodna medicina ne mogu riješiti svjetske zdravstvene probleme, i srećom, danas smo jako razvili modernu medicinu. Ali čak i sada, tretmani ljekovitim biljkama su jako popularni. Naslijedili smo znanje o ovim biljkama od naših predaka koji su pažljivo prikupljali podatake o njima, a zatim ih stoljećima koristili prilikom liječenja mnogih bolesti.

Više informacija i kontak potražite na stranici Hajre Sirćo na linku ispod;

https://www.facebook.com/hajra.sirco

Ono što će vam svi koji se bave ljekobiljem reći jeste da ga koristite po uputsvu i nikako drugačije uostalom kao i svaki lijek zvanične medicine.

Ovu treću po redu  emisiju „Od njive do trpeze“ u cjelosti smo posvetili ljekovitom bilju i njegovoj ulozi u ljudskom životu.Ovaj put smo bili u posjeti porodicama Sirćo ali znamo da se na olovskom području veliki broj ljudi ozbiljnije bavi prikupljanjem i prodajom ljekobila poput Senade Imširović i Ediba Kopića koje smo vam jednom prilikom predstavili u našem programu.Skoro svaka porodica ima osnovno znanje o ljekovtim biljkama koje su u širokoj upotrebi i koje svi imamo u našim ostavama osušene poput čaja od nane,kunice,nevena,zove,koprive za kojima posegnemo po potrebi ali za sve ostale ozbiljnije zdravstvene tegobe uvijek potražimo savjet naših iskunih travara.Do naredne emisije ostanite nam vedri i zdravi.

Cijelu emisiju možete poslušati na linku ispod;

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button