AktuelnoKultura

Sretan vam vaš dan 15. januar-Dan vozača i automehaničara

Danas je 15.januar – datum koji vozači i automehaničari u cijelom svijetu obilježavaju kao svoj. Za vrijeme bivše Jugoslavije ovaj dan se počeo obilježavati i na našim prostorima. 

Muzeja Kaknja u povodu Dana vozača i automehaničara predstavio je jedan od najljepših eksponata stari FIAT autotrenažer koji je u Kaknju služio dugi niz godina.

Stari FIAT-autotrenažer se godinama koristio u Kaknju u procesu obuke vozača.Autotrenažer je omogućavao potpunu simulaciju svih elemenata upravljanja motornim vozilom. Danas kao eksponat služi za podsjećanje na prošla vremena, a kod brojnih kakanjskih vozača budi nostalgiju i prisjećanje na prve dane za volanom.

“Muzej Kaknja je jedna od najmlađih muzejskih ustanova u BiH. No, bez obzira na svoje “mlade” godine, kakanjski muzej ima jako puno lijepih i zanimljivih eksponata. Vrijeme brzo prolazi, tehnološki napredak je jako brz i progresivan, tako da i brojni predmeti brzo postaju prevaziđeni i brzo se zaboravljaju. Zato je lijepo takve predmete sačuvati kao eksponate i u tom smislu naš muzej predano radi”, rekao je načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Uz ovo podsjećanje na neka minula vremena svim vozačima i automehaničarima čestitamo vaš dan.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button