AktuelnoEkologijaNGO i udruženjaOlovoTurizamZdravlje

PD “Smolin”Olovo ove godine slavi jubilarni 40 rođendan

Planinarsko društvo Smolin Olovo ove godine obilježava jubilarnu 40 godinu postojanja.Sve je počelo u decembru 1981. godine, kada je tada prof.Geografije Zahir Ećo u SŠC”25.maj”sa svojih nekoliko školskih kolega osnovao planinarsku družinu a potom su se sekcije i družine množile u radnim organizacijama ,mjesnim zajednicama,školama.

Prof.Zahir Ećo predsjednik PD Smolin

Od tada pa do danas planinari se mogu ponositi svojom ulogom u društvu.Promovisali su zdrav način života pojedinca,boravak u prirodi,ekološku osviještenost i promociju značaja prirode u životu čovjeka.Pored toga zahvaljujući planinarima PD”Smolin” je bilo ambasador prirodnih ljepota Olova koje su promovisane kod nas i u regiji.

Kao članovi kantonalnog i Saveza planinara BiH sudionici su i kreatori važnih projekta poput posljednjeg iz oblasti planinarstva udžbenika o planinarstvu koji je spreman za osnovne i srednje škole ,samo se čeka usvajnje zakona o njegovom obaveznom uvođenju u školski plan i program u BiH.Olovo je pozicionirano na karti Via Dinarice regionalnog projekta uvezivanja prirodnih i kulturnih destinacija.

O svemu ovome razgovarali smo sa predsjednikom i jednim od osnivača PD Smolin prof.Zahirom Ećom.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button