AktuelnoZdravlje

Zašto nam danas treba vodič za kupovinu jedne od najstarijih namirnica na svijetu?

Šta je to „pravi sir“?

Prvo da objasnimo zašto uopće trebamo korake da bismo kupili proizvod koji je oduvijek na našim stolovima. Nažalost, u posljednje vrijeme se na policama s mliječnim proizvodima mogu pronaći artikli koji svojim izgledom podsjećaju na sir, ali to nikako nisu. Takvi proizvodi su nastali od biljnih masnoća, nezdrave, ali povoljnije varijante od mliječne masnoće koja je glavni i osnovni sastojak sira. Takvi proizvodi s nutritivnog gledišta nemaju gotovo nikakvu vrijednost za vaš organizam. Ako prilikom kupovine ne odvojimo dovoljno vremena i ne posvetimo pažnju na odabir, može se dogoditi da umjesto sira kupimo takav proizvod.

Postavlja se pitanje: kako prepoznati pravi sir?

Razlike sira i zamjene za sir

Sir najčešće nastaje iz kravljeg, kozijeg ili ovčijeg mlijeka, odnosno zgrušavanjem bjelančevina u mlijeku uz pomoć neke vrste sirila. Okus sira prvenstveno ovisi o vrsti mlijeka, ali i o postotku mliječne masnoće, prisutnim bakterijama te o vremenu zrenja koje može varirati od nekoliko dana do nekoliko godina. Bitno je da je sir prirodan proizvod koji nastaje prirodnim putem i kao takav ima brojne blagodati na ljudski organizam – izvor je proteina, kalcija kao i drugih minerala i vitamina.

Za razliku od sira, zamjene za sir nastaju u laboratoriji. Oni su ustvari tehnološki proizvod bez fermentacije i ono najvažnije – ne sadrže zdravu mliječnu mast. Kupce privlače povoljnijom cijenom koja je posljedica jeftinije proizvodnje u kojoj nema baš niti jedne bitne stavke važne za nastanak sira – nema zdrave ispaše, nema mlijeka bogatog vitaminima i proteinima, nema proizvoda kojeg kupac misli da kupuje, jer to nije sir.

Kako znati šta kupujemo?

Imati izbor je sjajna stvar. Međutim, ako među mnogim, šarenim proizvodima ne obratimo posebnu pažnju na ono što stavljamo u korpu, može nam se dogoditi da umjesto zdravog sira kupimo proizvod pun aditiva i pojačivača okusa.

Zato pročitajte ovaj kratki vodič i kada poželite jesti sir, birajte onaj pravi.

  1. Pri odabiru feta sira neka vam pažnja ne ostane samo na cijeni – na proizvodima potražite i pročitajte deklaraciju.
  1. Na deklaraciji obratite pažnju na sastojke – ako je istaknuta biljna mast (u bilo kojem omjeru), znajte da taj proizvod nije pravi sir jer on nastaje isključivo iz mliječne masnoće.
  1. Sjetite se da zamjene za sir nastaju u laboratorijima, ne u mljekarama, da su pune aditiva i pojačivača okusa.
  1. Birajte provjerenu kvalitetu, tradicionalnu recepturu i proizvođače kojima vjerujete.
  1. Ako ste u žurbi i nemate vremena proučavati deklaracije, izaberite President Somborsku jer na njihovim deklaracijama uvijek i isključivo piše mliječna masnoća, stoga President Somborska ponosno nosi ime SIR.
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button