Općenito

Konačno usvojen novi Zakon o zaštiti okoliša FBiH!

Prijedlog Zakona o zaštiti okoliša FBiH jednoglasno je usvojen na jučerašnjem drugom nastavku osme sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, nakon dvogodišnje kampanje „Okoliš je zakon“ koja je pokrenuta od strane organizacija udruženih u Eko BiH mrežu.

„Riječ je o krovnom zakonu za regulisanje okolišne problematike a nužan je i za lakše usklađivanje federalne okolišne regulative sa EU pravnom stečevinom. Borba za zaštitu i očuvanje okoliša nije završena, ali ovaj Zakon tu borbu znatno olakšava, jer sada imamo mogućnosti da efikasnije zaštitimo naš okoliš, a građani će moći lakše ostvariti prava na učešće u okolišnim pitanjima“ ističe Emina Veljović, izvršna direktorica AC Sarajevo.

Podsjećamo, 2019. godine, tokom pete redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Prijedlog zakona o zaštiti okoliša FBiH  je bio usvojen i to neposredno nakon što su inicijativu za usvajanje Prijedloga Zakona o zaštiti okoliša FBiH, sa pratećim amandmanima, pokrenuli Udruženje “Resursni Aarhus centar u BiH,” (AC Sarajevo), Centar za životnu sredinu (CZZS) i Centar za ekologiju i energiju (CEE) u sklopu “Eko BiH” projekta, koji finansira Evropska unija a sufinansira Grad Sarajevo. Tokom dnevnih akcija prikupljanja potpisa, više od 1000 građana Sarajeva, Zenice, Kaknja, Tuzle, Jablanice i Mostara je potpisivanjem Inicijative poručilo da je bolja zaštita okoliša u BiH prijeko potrebna. Uvažen je značajan doprinos navedenih organizacija i ostalih članica Eko BiH mreže prilikom pripreme i predlaganja 11 dodatnih amandmana na prijedlog Zakona, od kojih je Vlada FBiH prihvatila pet, a zatim i Predstavnički  dom Parlamenta FBiH.

Međutim, Dom naroda Parlamenta FBiH i nakon dostavljanja mnogobrojnih urgencija od strane Eko BiH mreže tokom 2019. i 2020.,  nije stavio na dnevni red Prijedlog ovog Zakona. Iz tog razloga, 5. juna, 2020. za Svjetski dan zaštite okoliša, u okviru projekta “Misli o prirodi!” AC Sarajevo organizovao je mirne proteste ispred zgrade Parlamenta FBiH, kako bi pozvao delegate Doma naroda da konačno uvrste Prijedlog ovog zakona na dnevni red, a zatim ga i usvoje.

Mirno okupljanje organizovano je i početkom novembra prošle godine u sklopu “Eko BiH” projekta kada je organizovan i okrugli stol na temu:“Glasaj za okoliš!“ sa ciljem skretanja pažnje građana da prilikom glasanja uzimaju u obzir one kandidate koji zaista imaju namjeru unaprijediti i zaštiti okoliš. Posljednje mirno okupljanje je održano krajem decembra prošle godinetokomprvog zasjedanja osme sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.  

Radio Olovo /ekobih.net

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button