AktuelnoOlovo

SA NAČELNIKOM ĐEMALOM MEMAGIĆEM O POKRETANJU DRVOPRERAĐIVAČKIH KAPACITETA

Puno pažnje, komentara, ali i pitanja izazvala je naša objava poziva Biroa za zapošljavanje Olovo za prijavu zainteresovanih za rad u fabrici namještaja, čije je moguće otvaranje nagovjestila Općina Olovo u projektu koji bi, kako je navedeno u dopisu, doveo do zaposlenja 200 radnika u ovoj oblasti. Tragom te informacije mi smo danas u kabinetu načelnika Đemala Memagića potražili više informacija o ovoj najavi i povodu za njeno objavljivanje.

Govoreći za naš program načelnik Memagić je, između ostalog, kazao da se radi o aktivnostima koje imaju za cilj izvršiti svojevrsnu segmentaciju tržišta radne snage u oblasti drvoprerade, a na osnovu iskazane namjere jednog investitora da u prostoru bivše pilane, odnosno bivših pogona “Prominvesta” otvori fabriku namještaja sa oko 200 radnika.

– Taj prostor i objekti gore, kojima kao hipotekom sada raspolažu banke, stavljen je na prodaju i mi smo imali posjetu jednog ozbiljnog investitora koji je iskazao namjeru za otvaranjem fabrike stolica na tom prostoru, gdje bi se za početak zaposlilo od 150-200 radnika. – Dva su osnovna uslova koje je investitor postavio, odnosno garancije koje je tražio, a to su snadbjevanje sirovinom i radna snaga. Kako je nama stalo da ovakav projekat zaživi i bude realizovan, jer smatram da to Olovu kao sredini bogatoj šumom fali, ja sam pokrenuo inicijativu da se preko biroa dođe do podataka o stvarno zainteresovanim osobama za rad u ovoj oblasti – pojasnio je g-din Memagić kazavši kako je to prvi korak u okviru koga se ovih dana na birou vrši prijava zainteresovanih muškaraca i žena koji trebaju potpisati jednu vrstu izjave o zainteresovanosti za taj posao da bi sve to prezentirali investitoru.

– Ovaj drugi segment koji se tiče sirovine mi možemo također obezbjediti u saradnji sa Kantonom jer se ne radi o velikim količinama – zaključio je načelnik Memagić izrazivši optimizam spram ovog projekta što će, kaže, kao i u slučaju svih ostalih uspješnih projekata u Olovu, biti odgovor na pesimizam i nepovjerenje jednog broja ljudi koji iz nekog svog tamnog ugla već znaju i plate pa spominju vidim 400 – 500 maraka, komentarišu negativno, smatraju da to neće biti itd. -Naše su namjere ovdje posve jasne: – Svaku razvojnu šansu, svaki projekat mi ćemo prihvatiti i nastojati pomoći u njegovoj realizaciji – kazao je na kraju prvi čovjek općine Olovo.

Kompletan razgovor poslušajte na ovom našem podcast linku:

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button