AktuelnoOlovoVijesti iz regije i svijeta

UNESCO 2021. godinu proglasio godinom Ahi Evrana, prilika za završetak radova na istoimenoj džamiji u Olovu

Povodom obilježavanja 850. godine rođenja Ahi Evrana, UNESCO je 2021. godinu proglasio godinom spomena na ovog velikog alima i osnivača Anadolskog brastva zanatlija i umjetnika. Riječ je o učenjaku koji je dao veliki doprinos u proučavanju tefsira, hadisa, fikha, kelama i medicine, te doprinos u razvoju tesavufa.

Na tom tragu, plan je da se tokom ove godine posebna pažnja posveti projektima koji promovišu ime i djelo ovog učenjaka

– Projekti koji su u cilju promovisanjaa Ahi Evrana bit će ozakonjeni i potpomognuti. Važno da ova godina protekne u znaku promovisanja dobra Ahi Evrana koji je zagovarao plemenitost kod ljudi – navodi se u dokumentu kojeg potpisuje predsjednik Republike Turske, Recep Tayyip Erdogan.

Navedena činjenica motivira nadu da će nastavak izgradnje džamije u Olovu koja nosi ime ovog velikana biti ubrzan.

Podsjećamo, riječ je o džamiji čiji je kamen-temeljac postavljen 2017. godine. O uzrocima obustavljanja radova na džamiji za Preporod.info je govorio Esad ef. Pepić, glavni imam MIZ Olovo.

– Zbog promjene vlasti u Kiršehiru, devalvacije turske lire i pandemije koronavirusa radovi su obustavljeni – kazao je Pepić.

U razgovoru za naš portal govorio je opravdanoj nadi u nastavak radova, te o aktivnostima MIZ Olovo koji mogu doprinijeti pozitivnom epilogu.

– U komunikaciji smo sa Kiršehir parlamentarcima Parlamenta Republike Turske da se završi započeta izgradnja kompleksa Ahi Evran-i Veli Kiršehir džamije u Olovu. Proglašenje 2021. godine godinom Ahi Evrana nam uliva nadu da će olovski projekat biti prioritetan – kazao je.

Džamija u Olovu, iako nedovršena, svojom ljepotom već privlači pažnju. Pridružujemo se dovama i nadama da aktuelne okolnosti doprinesu njenom završetku.

(N.G./Preporod.info)

RO/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button