AktuelnoOlovoZdravlje

Epidemiloška situacija u Olovu u znaku blagog pogoršanja

U današnjem kontaktu sa dr.Izudinom Kućanovićem direktorom DZ Olovo saznajemo da je došlo do blagog pogoršanja epidemiloške situacije i na području općine Olovo u odnosu na posljednju sedmicu mjeseca februara kada je troje naših sugrađana bilo pozitivno na korona virus i tada nismo imali pacijenata na UKC Sarajevo.

Kako nam je u razgovoru za naš radio kazao direktor DZ Olovo dr.Izudin Kućanović ,danas 4.marta situacija je drugačija ,11 osoba je pozitivno na Covid-19,pet pacijenata iz Olova  se nalazi u UKC Sarajevo izolatorijumu u Podhrastovima . U izolaciji je 25 osoba ,oporavljenih je 208  dok je od početka pandemije do danas 15 građana Olova preminulo od komplikacija izazvanih korona virusom.

Pogoršanje epidemiloške situacije u Kantonu Sarajevo za posljedicu ima i pogoršanje na području naše općine s obzirom na kretanje stanovništa koje je uglavnom usmjereno na naš glavni grad.

-Sa dolaskom ljepšeg vremena došlo je do opuštanja stanovništva i zaboravljanja da je virus tu, što za posljedicu ima  nagli porast zaraženih sa blažom ili teškom kliničkom slikom.Već nam je svima poznato da od našeg imuniteta ovisi kako će naš organizam reagovati kada dođe u dodir sa virusom.Još jednom molim stanovništvo da se pridržava svih epidemiloških mjera koje su na snazi kako ne bismo došli u situaciju da ponovo imamo puno oboljelih,kaže direktor Kućanović.

Prema njegovim riječima ,odmah po dolasku vakcina zdravstveni radnici su spremni za imunizaciju, kako u svojim redovima tako i za stanovništvo.

Dok vakcine ne stignu ,pokušajmo biti disiplinovani tako što ćemo i dalje držati socijanu i fizičku distancu,nositi masku ,redovno prati i dezinfikovati ruke prije i poslije boravka u javnim prostorima kako bi zaštitili sebe i svoje članove porodice pogotovo  rizične kategorije naše starije i osobe koje već imaju neku dijagnozu.

Iako smo se svi nadali da će sve ovo biti brzo iza nas nažalost kraj se još uvijek ne nazire zato učinimo onoliko koliko je u našoj moći ,budimo oprezni.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button