AktuelnoKulturaVijesti iz regije i svijeta

Film “Quo vadis, Aida?” nominovan za Oscara!

Bosanskohercegovački kandidat “Quo vadis, Aida?”, film rediteljice Jasmile Žbanić, ušao je na konačnu listu najboljih filmova van engleskog govornog područja koji će se takmičiti za Oscara.

Ovaj film je tako postao drugi film iz naše zemlje koji je bio u utrci za ovu prestižnu nagradu.

“Ničija zemlja” Danisa Tanovića 2002. godine osvojila je za sada jedinog Oscara za Bosnu i Hercegovinu.

Nakon obajvljivanja nominacija oglasila se i Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu;

Preponosni na našu alumnu, izvrsnu bh. rediteljicu Jasmilu Žbanić, objavljujemo da je film ”Quo vadis, Aida?“ upravo i zvanično nominovan u top 5 filmova za prestižnu nagradu Oscar!

Ovogodišnja 93. dodjela Oscara će biti održana 25. aprila, u Dolby Theatre u Hollywoodu, a naš film je u utrci za Najbolji međunarodni film. Nedavno je nominovan i za prestižnu nagradu BAFTA a od svoje prošlogodišnje premijere do danas, osvojio je brojne nagrade i privlači veliku pažnju svjetskih medija. Čestitamo Jasmili Žbanić i vjerujemo da će BiH uskoro imati novog Oscara, jednako blistavog kao što je i cijela ekipa, koja je učestvovala u realizaciji filma!

Inače, “Quo vadis, Aida?” govori o genocidu u Srebrenici i prvi je igrani film na ovu temu.

Jasmila Žbanić je napisala scenario i režirala film, a u glavnim ulogama su Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Emir Hadžihafizbegović i Boris Isaković.

Za kamerom je bila Christine A. Maier, a montirao ga je Jaroslaw Kaminski.

“Quo vadis, Aida?” je prije nekoliko dana nominovan u dvije kategorije za britansku filmsku nagradu BAFTA, za najbolju rediteljica i najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja.

Također, film koji govori o genocidu u Srebrenicu dobija izuzetno visoke ocjene od američke kritike, na stranici Metacritic prosječna ocjena mu je nevjerovatnih 96, što ga čini vjerovatno najvećim favoritom za Oscara.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button