AktuelnoVijesti iz ZDKZdravlje

INZ-ova edukacija lovaca iz svih općina ZDK

Stručni timovi Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) proteklih mjesec dana su proveli niz edukacija za lovačka društva na području Zeničko-dobojskog kantona.

– Cilj edukacije je bio sprečavanje širenja bolesti, zaštita zdravlja životinja i ljudi, sigurna konzumacija odstreljene divljači, pravilno postupanje i prvi pregled, praćenje stanje neprirodnog ponašanja divljači i prepoznavanje prvih simptoma bolesti, kao i komunikacija sa veterinarskim službama, siguran transport i zaštita okoliša, ističu u INZ. 

Shodno aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u FBiH i kantonu, edukacije su održane predstavnicima društava s limitiranim brojem učesnika, a govorilo se o anatomiji, fiziologiji i ponašanju divljači, patološkim promjenama i neprirodnom ponašanju, te najčešćim bolestima divljači, pravilima higijene i tehnike rukovanja, kao aktuelnim propisima.

Predavači su bili doktori i magistri veterinarskih nauka, stručne osobe INZ-a i saradnici-eksperti. Predavanja su tokom februara i marta održana za članove trinaest društava članica Lovačkog Saveza ZDK iz svih općina i gradova kantona.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button