AktuelnoOlovoZdravlje

Epidemiološka situcija u Olovu i dalje u znaku pogoršanja

Epidemiloška situacija na teritoriji općine Olovo je znatno pogoršana i prati higijensko epidemilošku situaciju Kantona Sarajevo i kompletne Federacije BiH.

Kako nam je kazao direktor DZ Olovo dr.Izudin Kućanović sa današnjim danom petak 19.03.2021.godine aktivnih pozitivnih građana Olova je 44 ,oporavljenih je 229 osoba ,dok je 133 u izolaciji od čega je 5 na UKC Sarajevo.Od početka pandemije do danas preminulo je 20 osoba iz Olova koji su bili covid pozitivni.

-Na osnovu epidemiološke ankete je zaključeno da je većina covid pozitivnih osoba zaražena nakon porodičnih konatakata i proslave 8.marta ali i nesavjesnim postupanjem i komšijskim druženjima.Jedan takav klaster je zabilježen u jednom od naših sela gdje došlo do širenja virusa kod velikog broja mještana.Nažalost posljedice su kobne zbog nesavjesnog ponašanja i ne pridržavanja protuepidemioloških mjera,kaže dr.Izudin Kućanović.

Trenutno je u DZ olovo obustavljena specijalističko konsultativna djelatnost zbog trenda pogoršanja epidemiloške situacije.

-Ovog vikenda operativni DZ bi trebao donijeti odluku da li će biti nastavljena obustava specijalističkih pregleda ukoliko dođe do stabilizacije epidemiloške situacije tj.umanjenog priliva covid pozitivnih pacijenata.

Tokom prošle sedmice DZ Olovo je izvršio vakcinaciju 20 zdravstvenih radnika sa vakcinom AstraZeneca.

-Danas dobijamo novu isporuku od Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i danas nastavljamo proces vakcinacije zdravstvenog osoblja.Očekujemo u toku sljedeće sedmice i veći priliv vakcina da krenemo vakcinisati i rizične grupe ,to su pacijenti koji imaju komorbiditet ili su stariji od 65 godina i radnike u javnim službama.To će odvijati prema prioritetitma koje je dao Krizni štab Ministarstva zdravstva mi smo spremni odgovoriti na taj zahtjev.Da bi se proces imunizacije odradio kako struka nalaže potrebno je da imamo adekvatne prostorije jer svaka osoba koja primi vakcinu mora se zadržati 15 min.Razradili smo planove da to radimo na većem broju punktova sa većim brojem osoblja. Spremni smo prilagoditi se broju vakcina koje nam budu stigle i spremni smo ih dati u vrlo kratkom roku stanovništvu.

Pridržavanje epidemiloških mjera koje su na snazi je obavezno.Smanjiti kontakte porodične ,komšijske i svake druge vrste je jedini način da smanjimo mogućnost prenosa širenja virusa i da pomognemo zdravstvenom sistemu kako bi mogao pomoći svima kojima je potrebno liječenje.

Audio zapis razgovora dostupnan na linku ispod;

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button