AktuelnoNGO i udruženjaOlovo

Udruženje “Sahan”iz Vogošće za članice FŽ”Sabina Jamaković”održalo predavanje na temu „Socijalno poduzetništvo“

Udruženje za očuvanje kulturnog naslijeđa i tradicije  „Sahan“ iz Vogošće nedavno je započelo realizaciju projekta   ekonomskog osnaživanja žena koji finansira Vlada Švedske a provodi UNDP u BiH.

Udruženja „Sahan“ je  započelo s aktivnostima promocije kulturne baštine na području općine Olovo kroz jačanje i afirmaciju ženskog liderstva, ženskog aktivizma i socijalne kohezije.Kako je za naš radio kazala Fikreta Nazifović predsjednica ovog udruženja ,realizacija ovih inicijativa na lokanom nivou imaju za cilj da doprinesu izgradnji dinamičnih i inkluzivnih zajednica kroz uključivanje žena i inovativnih ideja, što će im omogućiti bolje uslove života.

Cilj je promocija nematerijalne kulturne baštine s posebnim osvrtom na značaj ženskog aktivizma i liderstva u doba pandemije uzrokovane virusom Covid – 19.

Fikreta Nazifović predsjednica Udruženja”Sahan”Vogošća

-Projekat je namijenjen za žene s područja općine Olovo.Do sada smo već održale dvije radionioce dok je današnje predavanje drugi dio projekta na temu „Socijalno poduzetništvo“, predavač je bila Fuada Zuko magistrica Ekonomije. U  sklopu predavanja   je i praktična obuka, kako da svoju ideju pretoče u biznis.Planiramo da održimo još jedno predavanje, nažalost  zbog poštivanja epidemioloških mjera broj žena koje mogu prisustvovati je ograničen.

U prvoj fazi projekta u Olovu su u prostorijama FŽ „Sabina Jamaković“  realizovane  radionice filcanja vune na kojima su se polaznice obuke upoznale s  tehnikama rada sa filcanom vunom.

Sve  aktivnosti su realizovane u okviru projekta „Žene na izborima u BiH“, kojeg finansira Vlada Švedske, a sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Ovdje možete poslušati tonski zapis razgovora sa predsjednicama Udruženja iz Vogošće i Olova Fikretom Nazifović i Nihadom Salibašić.

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button