AktuelnoHumanitarne akcijeKulturaOlovo

Uz čestitku u povodu godišnjice formiranja Armije R BiH, podsjećanje na svečanu zakletvu olovskih boraca

Borcima 1. Slavne olovske brigade i svim pripadnicima Armije R BiH koji su u poslednjoj agresiji odbranili i sačuvali Bosnu i Hercegovinu našu jedinu domovinu, od srca čestitamo 15. april, Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine. Rahmet šehidima i poginulim borcima, dužan pijetet njihovim porodicama, poštovanje svim RVI i zahvalnost svima koji su svojim trudom doprinijeli slobodi i opstanku naše domovine.

Kao doprinos istini i borbi protiv zaborava te očuvanju kulture sjećanja iz arihva Centra za kulturu, sport i informisanje objavljujemo nekoliko fotografija sa nekih od svečanih zakletvi koje su potpisivali dobrovoljci širom naše općine.Mladići među kojima je bio dobar broj maloljetnih, ,djevojke,očevi i naši djedovi u civilnoj odjeći, naoružani samo željom za otporom agresoru ,stali su u redove odbrane svojih domova i domovine, postali su pripadnici Armije R BiH.

Ponosni na naše borce koji su bili goloruki bez naoružanja u tenama tokom agresije na BiH uspjeli su izrasti u Armiju R BiH koja je rasla i stasla u respektabilnu vojsku koja je branila i odbranila svoju domovinu.Ovo čudo bosanskog otpora kako je mnogi nazivaju zaista to i jeste.

Ovaj dan je i dan sjećanja na poginule pripadnike naše Armije ,šehide koji su za slobodu dali najvrednije što su imali svoj život.Zato nikada ne smijemo zaboraviti njihovu žrtvu za slobodu koju danas imamo.Ovo je samo jedan od načina čuvanja uspomena i sjećanja na njih.Na nama je da se uvijek i iznova svojim znanjem i obrazovanjem borimo protiv zaborava i za slobodu jedine nam domovine BiH.

Ovdje vam donosimo i tonski zapis svečane zakletve koji je zabilježen na jednoj od svečanosti na području naše općine Olovo.

Radio Olovo/A.M,K.P,foto ;arhiva Centra za kulturu,sport i informisanje

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button