AktuelnoVijesti iz ZDK

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA ZAPOŠLJAVANJE I SAMOZAPOŠLJAVANJE BORAČKE POPULACIJE U ZDK

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona objavilo je javni poziv za dodjelu subvencija za zapošljavanje i samozapošljavanje pripadnika boračke populacije za što su u budžetu ovog ministarstva predviđena sredstva u iznosu od jedan milion KM. Javni poziv otvoren je do 01. juna.

Resorni ministar Fahrudin Čolaković kaže da je ovo pravo predviđeno članom 15. Zakona o dopunskim pravima boraca i članova njihovih porodica FBiH te da se radi o razvojnim programima koji doprinose osnaživanju boračke populacije i jačanju ekonomije.

– Svaka firma koja zaposli pripadnika boračke populacije koji nema visoku stručnu spremu dobit će subvenciju od 7.200 KM, dok će VSS kadrovi dobiti 8.400 KM. Subvencije se isplaćuju u 24 rate – rekao je Čolaković.

Kada je u pitanju program samozapošljavanja, pripadnici boračke populacije koji su pokrenuli vlastiti biznis dobit će subvenciju od 8.000 KM u tri rate, a firme koje su uspješno poslovale u prethodnoj godini i zaposlile jednog ili više radnika mogu dobiti subvenciju u iznosu do 5.000 KM.

Čolaković je naglasio da je uz podršku ovog ministarstva za šest godina osnovano nekoliko stotina firmi, te da će ove godine svakoj firmi koja je opstala na tržištu biti dodijeljena pomoć u iznosu od 1.000 KM.

– Odlučili smo da pomognemo ovim firmama, s obzirom da otežano posluju zbog posljedica pandemije – rekao je Čolaković.

Naveo je da je Ministarstvo za boračka pitanja ZDK-a izdalo nalog Ministarstvu finansija da do Ramazanskog bajrama izvrši isplatu egszistencijalne naknade za 3.740 pripadnika boračke populacije mlađih od 57 godina, za što je iz budžeta izdvojeno 600.000 KM.

Press služba ZDK

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button