AktuelnoZdravlje

Danas je 19. maj – Svjetski dan doktora porodične medicine-Gradimo budućnost sa porodičnim doktorima!

WONCA-Međunarodna organizacija za doktore porodične medicine, priznata od strane Svjetske zdravstvene organizacije, je na sastanku Svjetskog savjeta u Cancunu, u Meksiku, u maju 2010. godine, proglasila 19. maj kao Svjetski dan doktora porodične medicine.

Na ovaj dan otvaraju se mogućnosti da se istakne značajan doprinos porodičnih doktora u pružanju zdravstvene zaštite stanovništvu, kao i da se istakne važnost i uloga doktora porodične medicine u cjelokupnom zdravstvenom sistemu. To je i prilika da se proslavi napredak postignut u segmentu porodične medicine i poseban doprinos porodičnog doktora širom svijeta.

Ovo je prilika da odamo priznanje svim doktorima porodične medicine u zemlji i svijetu a posebno doktorima Doma zdravlja Olovo koji su i prije a pogotovo u vrijeme pandemije bili i ostali “čuvari kapije” poput vojnika na prvoj borbenoj liniji.

Ovogodišnji slogan obilježavanja ovog dana je “ Gradimo budućnost sa porodičnim doktorima”.

Doktori porodične medicine su prvi kontakt u zdravstvenom sistemu za pacijente, ali i posljednji koji zajedno sa njima donose odluke o njihovom zdravlju. Oni su tu da preveniraju, da liječe, da olakšaju put pacijenta u zdravstvenom sistemu i da budu podrška nama pacijentima i našim porodicama.

U toku epidemije COVID19 , a prema naredbama Kriznih štabova reorganizovali su se prema datim uputstvima ,snalazili i borili u hodu.Pružajući pomoć nama često su i sami oboljeli a neki su nažalost izgubili svoje bitke za život.Ovo je prilika da se svi zajedno sjetimo njih i odamo im dužno priznanje .

Svima koji svakodnevno savjesno i časno obavljaju ovaj zahtjevan i human posao na ovaj dan je prilika da kažemo veliko i iskreno HVALA i SRETNO!

Radio Olovo/A.M

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button