AktuelnoKulturaVijesti iz BiH

Izdavačka kuća BMG Bosanska medijska grupa objavila – Natječaj “Moja prva knjiga”!

Izdavačka kuća BMG Bosanska medijska grupa u saradnji sa Udruženjem za mir, obrazovanje i kreativnost, te prijateljima knjige, raspisuje Javni poziv za dostavu rukopisa za

Natječaj “Moja prva knjiga”

1) Pravo sudjelovanja na Natječaju imaju svi državljani Bosne i Hercegovine, građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine, građani iz bosanskohercegovačke dijaspore, kao i svi koji Bosnu i Hercegovinu smatraju svojom domovinom.

2) Natječaj se raspisuje u tri starosne kategorije:

-Prva kategorija: učenici osnovnih i srednjih škola (do napunjenih 19 godina starosti)

-Druga kategorija: do napunjenih 30 godina starosti

-Treća kategorija: stariji od 30 godina.

Organizator je predvidio i dvije specijalne nagrade:

-najbolji mentor (prijedloge za nagradu mogu dostaviti autori za svoga mentora; škole/fakulteti, školska odjeljenja, udruženja, neformalne grupe itd. Neophodno je u pismu navesti sve relevantne podatke, te kontakt za dopunu informacija)

-najbolji rukopis grupe autora (u obzir dolaze sve forme i oblici: zbirka pjesama ili priča, zbornik radova, školski almanah… s tim da ni jedan autor nije prije toga objavio svoju knjigu, ni individualno ni grupno)

3) Uz rukopis dostaviti biografske i kontakt podatke o Autorici/ Autoru.

4) Autori koji su ranije već objavili neku svoju knjigu, štampanu ili elektronsku, i za koju je dodijeljen CIP i ISBN broj, ne mogu sudjelovati na Natječaju. U obzir dolazi samo prva knjiga neke Autorice/ Autora. Dostavom rukopisa na Natječaj, pod punom moralnom i materijalnom odgovornošću garantuju da nisu ranije objavili knjigu. Bilo kakva štampana publikacija, elektronska knjiga itd, kojoj nije dodijeljen CIP i ISBN broj, ne smatra se objavljenom knjigom i autor može sudjelovati na Natječaju. Ukoliko se dokaže suprotno bit će diskvalifikovan.

5) Autori na Natječaj dostavljaju maksimalno jedan rukopis, u elektronskom obliku (Word, font 12), pisanu na bosanskom, srpskom, hrvatskom, crnogorskom, engleskom ili njemačkom jeziku. Rukopis, sa naznakom: Konkurs Moja prva knjiga, dostaviti na e-mail: prva.knjiga.bmg@gmail.com.

6) Sve pristigle rukopise pregledat će i ocijeniti stručni žiri. Najuspjelije rukopise, najmanje tri, uz najbolji rukpis iz specijalne kategorije – rukopis grupe autora, Organizator Natječaja će nagraditi objavljivanjem knjige. Nagrađene autorice/ autori, u sve tri kategorije, dobit će Plaketu ‘Moja prva knjiga’ za pobjednički rukopis, za drugoplasirani i trećeplasirani rukopis, kao iautorice/ autori pobjednici u specijalnoj kategoriji.

7) Rukopisi dostavljeni na Natječaj ne podliježu tematskim, sadržajnim, žanrovskim, niti bilo kojim drugim ograničenjima, osim da njihov autor/ autorica nisu ranije objavili svoju knjigu. Na Natječaj se mogu dostaviti rukopisi svih književnih rodova i vrsta, iz svih oblasti nauke, publicistike itd.

8) Stručni žiri će javnost obavijestiti samo o prva tri mjesta u tri starosne kategorije, te o prva tri mjesta u specijalnim kategorijama. Žiri može odabrati i više rukopisa za objavljivanje. Žiri će dati obrazloženje za dodjelu nagrada. Žiri nije obavezan davati obrazloženje za ostale rukopise.

9) Autori će prije objavljivanja knjige potpisati ugovor sa Izdavačem.

10) Javni poziv je otvoren od 15. jula 2021. godine do 15. septembra 2021. godine. U razmatranje će biti uzeti svi rukopisi koji su usklađeni sa pravilima Natječaja.

11) Dodjela nagrada bit će obavljena javno, u okviru Književnog festivala “Moja prva knjiga”.

Tuzla, 15. juli 2021.

Izvršni direktor

Mehmed Pargan

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button