AktuelnoEkologijaTurizamZdravlje

UNDP predstavio izvještaj o uticaju Direktive Evropske unije o plastici za jednokratnu upotrebu na ekonomiju Bosne i Hercegovine

Plastika – bez budućnosti!

UNDP predstavio izvještaj o uticaju Direktive Evropske unije o plastici za jednokratnu upotrebu na ekonomiju Bosne i Hercegovine

Sarajevo, 16. 07. 2021. godine –Plastični otpad predstavlja jednu od najvećih prijetnji za zdravlje ljudi i prirodu. Procjenjuje se da su domaćinstava, proizvodne/uslužne djelatnosti i javne komunalne usluge u BiH proizveli oko 150.000 tona plastičnog otpada tokom 2018. godine. Manje od 2% ovog otpada se reciklira dok 98% završi na kontrolisanim, nekontrolisanim i ilegalnim odlagalištima u BiH, jer sistem primarne i sekundarne selekcije ambalažnog otpada nije uspostavljen u većini općina/gradova, te nedostaju kapaciteti za reciklažu različitih ambalažnih materijala. Rješavanje problema plastičnog otpada podrazumijeva učešće vlada, javnog i privatnog sektora, akademske zajednice i cijelog društva.

Direktiva (EU) o jednokratnoj plastici koja je stupila na snagu početkom jula zahtijeva od država članica EU usvajanje niza mjera za smanjenje upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu i zagađenja okoliša, proširenje sheme odgovornosti proizvođača, zabranjuje upotrebu određenih proizvoda na teritoriji EU, te omogućava uspostavljanje cirkularnog ekonomskog modela u EU do 2030. godine kako bi sva plastika u opticaju bila reciklabilna ili pogodna za ponovno korištenje. Između ostalog, Direktiva uvodi obavezu odvojenog prikupljanja radi recikliranja čak 90% boca za napitke do 3 litra do 2029. godine, dok su važeći ciljevi za iskorištavanje i reciklažu ambalažnog otpada u Bosni i Hercegovini između 16 i 20%. 

Da bi se razumjele implikacije Direktive o jednokratnoj plastici po privredu i okoliš Bosne i Hercegovine, UNDP je u okviru svojih napora da potakne anticipatornu analitiku i promjene politika u Bosni i Hercegovini prema savremenim, održivim ekonomskim modelima proveo istraživanje i izradio Izvještaj o transponiranju Direktive o plastici za jednokratnu upotrebu i njenom uticaju na ekonomiju u Bosni i Hercegovini.

„Ovaj izvještaj je od izuzetnog značaja pošto vlastima i privredi u BiH pruža uvid u informacije, prakse i trendove koji su od ključne važnosti za planiranje i preduzimanje aktivnosti za smanjenje i upravljanje plastičnim otpadom. Vjerujemo da će preporuke izvještaja biti od koristi donosiocima odluka za ubrzano približavanje bosanskohercegovačkih regulativa i politika prema zakonodavstvu Evropske unije. Ukoliko ne dođe do pravovremene reakcije u smislu ograničavanja stavljanja na bh. tržište proizvoda od jednokratne plastike, postoji opasnost da će problem ambalažnog otpada i njegove sveprisutnosti u okolini postati još izraženiji jer će na domaćem tržištu prostor naći proizvodi koji su zabranjeni ili ograničeno dostupni u Evropskoj uniji“, izjavila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Izvještaj koji je dostupan na web stranici UNDP-a u BiH (https://bit.ly/TranspDirPlastic_BiH_UNDP) između ostalog predstavlja konkretne primjere spremnosti domaćih kompanija za primjenu Direktive, pregled trenutnog stanja transponiranja Direktive, regulatorni okvir, kao i napredak u borbi protiv jednokratne plastike u nekima od zemalja članica Unije, regiona, i Bosni i Hercegovini.

UNDP u BiH će nastaviti usmjeravati napore na promovisanje savremenih praksi upravljanja otpadom, dobrih primjera iz bosanskohercegovačkih zajednica i privatnog sektora, te načina na koje stanovništvo i preduzeća mogu uticati na manju potrošnju jednokratne plastike.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button