AktuelnoMjesne zajedniceOlovoPrirodne nepogode

MZ Jelaške-Suša ugrozila izvorišta vode,smanjila vodotoke -potrebno racionalno i savjesno korištenje vode!

Nakon OL.Luku redukcije vode uvedene su i u MZ Jelaške.Kako su nas informisali stanovnici ove MZ problemi sa vodom počeli su prije sedmicu dana.

Kako bi saznali više informacija pozvali smo predsjednika MZ Mehmeda Šarića koji nam je kazao da mjesni vodovod Jelaške ima dovoljno vode koja može snadbjeti sve stanovnike ove MZ ali je došlo do povećane potrošnje u ovom ljetnom periodu.Dakle vode ima ali je potrebno savjesno koristiti.

-Redukcija vode je uvedena svakih 24 sata ali potrošnja vode je veća od dotoka tako da je potrebno maksimalno racionalno korištenje vode samo za osnovne potrebe,kaže Šarić.

Neracionalno korištenje vode utiče na sve stanovnike MZ te u vrijeme dok traje elementarna nepogoda potrebna je maksimalna štednja kako bi svi imali dovoljno vode za piće i osnovne potrebe u domaćinstvu.

Dug period suše ugrozio je brojne poljoprivredne kulture i zasade povrća što je imalo za rezultata i povećanu potrošnju vode.

Apel koji je uputio predsjednik MZ Mehmed Šarić svojim komšijama i prijateljima je da vodu koriste obazrivo jer ako je sudeći prema najavama meteorologa ovo je tek početak problema u vodosnadbijevanju ne samo ovog područja već i brojnih drugih.Prijeti nam mnogo veća nestašica vode i period suše.

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button