AktuelnoOlovo

ODRŽANA TRADICIONALNA ŠEHIDSKA DOVA U SOLUNU

U haremu džamije Solun, u kompleksu šehidskog mezarja, a u okviru tradicionalne “Šehidske dove” i ove godine okupio se veliki broj rodbine, prijatelja i poštovalaca ogromne žrtve koju su podnijeli najbolji sinovi Bosne i Hercegovine.

Ovdje gdje bijeli šehidski nišani udaraju pečat jednom bremenitom bosanskom vaktu u kome se vjera i domovina branila krvlju i životima proučen je Jasin pred duše šehida, te odlomci bosanskog mevluda.

Prisutnima se u okviru ovog programa a u ulozi domaćina obratio Esad ef Pepić glavni imam MIZ Olovo koji je između ostalog podsjetio na važnost čuvanja uspomene na olovske i bosanske šehide, te napomenuo da olovska dovišta kojih je 21, uz 11 mevluda u godini predstavljaju upravo takvu priliku međusobnog susretanja i podsjećanja.

Džumansku hutbu predvodio je i održao Abdul Gafar Velić glavni imam MIZ Sarajevo i izaslanih muftije Sarajevskog na ovom današnjem vjerskom skupu. On je nadahnuto govorio o topraku, domu i domovini i šehidima kao bosanskim svjetionicima u tami koja se svako malo nadvija nad našim životima. – U ovim bosanskim brdima u ovoj zemlji natopljenoj krvlju , u čestitosti bosanskog čovjeka i njegovoj vjeri krije se tajna višestoljetne opstojnosti ove zemlje i bosanskog čovjeka – kazao je između ostalog ovaj uvaženi alim.

Bjeli šehidski nišani ostaju nišati nam put u budućnost.

El – Fatiha

Prikaži više

Povezani članci

Back to top button